Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF) s-a deschis miercuri seara cu "Morgen" de Marian Crişan, producţie ce concurează alături de alte opt lungmetraje de debut.
La spectacolul de gală au venit, la invitaţia organizatorilor, doi dintre protagoniştii peliculei: actriţa Elvira Rîmbu şi actorul turc Yilmaz Yalcin. Ei s-au arătat încântaţi de întâlnirea cu spectatorii, făcând unele mărturisiri despre munca pe "platou", adică la Salonta, oraş din vestul României, aflat la 14 km de punctul de trecere a frontierei spre Ungaria şi unde se petrece acţiunea filmului. Şi la conferinţa de presă organizată joi, cei doi interpreţi au înşirat "poveşti" frumoase de la filmări, iar Yilmaz Yalcin era foarte bucuros, căci a ajuns o vedetă datorită peliculei "Morgen", în ţara sa el având apariţii mai mult pe micul ecran decât în film sau pe scenă.
Festivalul de la Iaşi se desfăşoară în condiţii de austeritate. Cu bani puţini, echipa, înjumătăţită de această dată, a reuşit să aducă producţii din foarte multe ţări. S-au păstrat cele patru secţiuni competitive şi secţiunile paralele, în aşa fel ca acest festival să fie unul pentru public. Există un public bun în Iaşi, dar încă neobişnuit cu faptul că toamna aici se numără... filmele. De aceea, la prima conferinţă de presă, prilejuită de deschiderea evenimentului cinematografic, echipa în frunte cu Ciprian Alexandrescu, preşedintele festivalului, Emanuel Lăzărescu, director IIFF, şi Anca Grădinariu, director artistic IIFF, au făcut apel la jurnalişti de a mediatiza filmele din program, căci fără ajutorul presei IIFF "nu poate rezista". Cu atât mai mult cu cât echipa de PR al IIFF este profesionistă, promptă.
Cele 133 de filme din program sunt proiectate la Cinema Victoria şi în trei săli de MALL. Anca Grădinariu a găsit şi a selecţionat nouă filme de debut pentru competiţia de lungmetraje, obţinându-le şi gratis de la producători. Despre această "reuşită" a sa, criticul de teatru preciza la conferinţă: "Mi-am făcut o strategie - de a mă umili şi a-i ruga pe producători să ne ajute". A avut mult de lucru, pentru selecţia scurtmetrajelor, şi Emanuel Lăzărescu. Ca un iscusit internaut ce este, el a găsit lucruri minunate, alegând şi modul de a convinge producătorii filmelor respective: un dialog al profesioniştilor. şi astfel s-a alcătuit un program consistent cu: 9 lungmetraje, 35 scurtmetraje, 13 filme de animaţie şi 17 documentare - la cele patru secţiuni competitive. Se adaugă: 4 pelicule în secţiunea "Horror Day"; 9 filme scurte într-o secţiune specială, numită "Alt-Fel"; 13 producţii formează secţiunea "Panorama", iar în secţiunea "Made in Romania" sunt 19 creaţii cinematografice.
S-a introdus chiar şi o deviză: Nici o zi la IIFF fără film românesc. La actuala ediţie, la "Focus" este Italia, cu 7 scurtmetraje. Există şi Gala Filmului Românesc, cu trei noi producţii: "Europolis" de Cornel Gheorghiţă, "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Nuntă în Basarabia" de Nap Toader. Pentru bucuria publicului, are loc Retrospectiva Dinu Cocea, creatorul "Haiducilor", care a venit de la Paris la Iaşi, căci organizatorii îi vor decerna, duminică, la Gala de închidere a festivalului, Premiul de Excelenţă IIFF, pentru întreaga activitate. Sunt propuse spre vizionare câteva din cele 15 filme pe care le-a regizat Dinu Cocea: "Haiducii lui şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor".
Sunt trei jurii: la lungmetraj, documentar şi scurtmetraj şi animaţie, din care fac parte personalităţi ale vieţii culturale româneşti, dar şi un reprezentant al cinematografului italian.
În competiţia de lungmetraj, au fost selecţionate două filme româneşti - "Morgen", aşa cum aminteam, şi debutul lui Alexandru Maftei, "Bună, ce faci?". De remarcat că ieşenii au privilegiul de a vedea şi documentarul "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, aflat în competiţie, film nominalizat recent la Premiile Emmy.
Au fost invitaţi actori, regizori, producători din România, mulţi dintre ei având întâlniri cu publicul sau participând la conferinţele de presă.
Citește pe Antena3.ro