x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Hora românească la Festivalul Filmului de Dragoste

Hora românească la Festivalul Filmului de Dragoste

de Maria Sârbu    |    26 Feb 2010   •   00:00

La Festivalul Filmului de Dragoste de la Mons, Belgia (FIFA - Festival International du Film d'Amour), s-a "consumat" joi o "Seară românească": cu producţii cinematografice, cu un concert al Loredanei la care s-a încis şi o horă. Invitatul de onoare al festivalului şi al evenimentului românesc a fost actriţa Maia Morgenstern.  

În trei săli de cinema s-au programat, după ora 19:00, aproape concomitent, trei filme româneşti: "Restul e tăcere" de Nae Caranfil - secţiunea Focus; "WebSiteStory" de Dan Chişu - competiţia oficială şi "Francesca" de Bobby Păunescu, care concurează la Premiul pentru cel mai bun film european.

Nae Caranfil le-a vorbit spectatorilor veniţi la Plaza Art despre filmul său al cărui subiect abordează începuturile industriei cinematografice româneşti. El a stat în sală, alături de public, până la sfârşitul proiecţiei, fiind vădit emoţionat.

De o prezentare spectaculoasă, cu public numeros, a avut parte, la complexul Imagix, filmul lui Dan Chişu "WebSiteStory". După salutul preşedintelui de onoare al Festivalului, Elio Di Rupo, şi al delegatului general FIFA, André Ceuterick, au fost invitaţi la microfon actriţa Maia Morgenstern, cunoscută publicului de aici evident din filmul lui Mel Gibson "Patimile lui Hristos", Dan Chişu, scenaristul, regizorul şi producătorul peliculei "WebSiteStory", alţi invitaţi din echipa filmului, printre care actorii Crina Semciuc şi Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu.

André Ceuterick a înmânat inimioare de cristal - simbolul FIFA, un astfel de trofeu primind şi criticul Magda Mihăilescu, faţă de care delegatul general al festivalului are un respect deosebit tocmai pentru competenţa cu care face, de câţiva ani buni la acest festival, prezentarea filmului românesc.

Într-o altă sală de la Imagix unde a venit, de asemenea, mult public, actorul Doru Boguţă a reprezentat echipa filmului "Francesca", întrucât regizorul Bobby Păunescu nu a ajuns la Mons, el fiind prezent la alt festival de film, în Irlanda, evident cu "Francesca".

După proiecţii, Loredana şi trupa sa Agurida au încins atmosfera în complexul de cinema. Ea a avut în concert un invitat: cunoscutul interpret din Belgia, cu numele de scenă, DAAN - considerat un Leonard Cohen al acestei ţări. Loredana era încântată de acest cântăreţi, iar spectatorii belgieni s-au arătat încântaţi de cântăreaţa româncă. La un moment dat, lumea s-a prins în horă, dansând pe ritmurile muzicii Loredanei.

Acestei ediţii, a 26-a, a Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons, unde România a avut în program multe filme, a acordat sprijin şi Ambasada României în Belgia, dar şi Institutului Cultural Român - Centrul Român de Informare de la Bruxelles.

Festivalul se încheie în această seară, Gala de premiere urmând să se desfăşoare la Teatrul Regal din Mons.

×
Subiecte în articol: film