Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii” / „Trois kilomètres jusqu'à la fin du monde” în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în „Competiția Oficială” de la Cannes, în data de 17 mai 2024.
Filmul spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție. Filmul îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuţă. Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă, montajul de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu. Din distribuție mai fac parte actorii: Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel.
Lungmetrajul NASTY, regizat de Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu și Tudor Giurgiu, va fi prezentat în Secțiunea „Proiecții Speciale” din Programul Oficial, pe 23 mai 2024. Proiecția filmului se va încheia cu o sesiune de Q&A în prezența celor trei regizori. Filmul documentar NASTY oferă publicului o incursiune captivantă în viața legendarului Ilie Năstase, primul rebel din istoria tenisului. Ilie Năstase a dominat scena tenisului românesc și mondial în anii '70. Pe lângă talentul pur, el s-a impus printr-un stil de joc electrizant, iar personalitatea sa excentrică și temperamentul vulcanic, adesea controversat, i-au adus o faimă aparte. Showman prin excelență, Mr. Nice'n'Nasty a revoluționat sportul alb cu aplombul unui veritabil rockstar. NASTY a avut premiera mondială în data de 16 aprilie la Sala Palatului, București, unde un public de aproape 3.000 de persoane s-a bucurat atât de acest documentar mult-așteptat, cât și de prezența pe scenă a unor nume iubite din sportul românesc, precum Ilie Năstase sau Nadia Comăneci.
De asemenea, anul acesta Festivalul de Film de la Cannes include pentru prima dată o secțiune imersivă, „Cannes XR - Immersive”. Doar 8 proiecte din întreaga lume fac parte din competiția acestei secțiuni, iar unul dintre acestea este românesc – „Human Violins: Prelude”, o creație regizată și produsă de Ioana Mischie. Human Violins - Prelude este o lume interactivă izbitoare din punct de vedere vizual, care evocă puterea transformatoare a muzicii în cele mai întunecate vremuri. Sesiunea VR este inspirată de un fapt real sfâșietor: în timpul Holocaustului, mulți evrei aveau voie să aleagă un singur obiect înainte de a fi aduși în lagăre, iar unii își alegeau vioara. Urmărim povestea fictivă a Almei (15 ani), o tânără care iubește vioara, dar care locuiește într-o lume a terorii. Prin muzică, ea se poate elibera iar spectatorilor li se oferă șansa de a duce moștenirea ei mai departe.
Totodată, filmul „MEGALOPOLIS” de Francis Ford Coppola, avându-l pe Mihai Mălaimare Jr. în calitate de director de imagine (DOP / Cinematography), va fi prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de Film de la Cannes, iar filmul „Le Comte de Monte-Cristo”,, în care joacă actrița Anamaria Vartolomei, va fi proiectat în avanpremieră în secțiunea „Hors Compétition”.