x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film ICR Varșovia aduce Caravana Noului Cinema Românesc în capitala polonă

ICR Varșovia aduce Caravana Noului Cinema Românesc în capitala polonă

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Iun 2023   •   23:00
ICR Varșovia aduce Caravana Noului Cinema Românesc în capitala polonă

Caravana Noului Cinema Românesc, organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia, ajunge la cinematograful de artă Muranów din capitala Poloniei în perioada 22-26 iunie 2023, după o întrerupere de trei ani. Prima oprire a Caravanei din acest an a avut loc în luna mai la Cracovia.

Publicul este invitat să urmărească o selecție a celor mai recente creații semnate de regizori ai Noului val românesc, precum Cristian Mungiu, Radu Muntean ori Marian Crișan, dar și pelicule premiate care ilustrează preocupările unor regizori tineri, precum Paul Negoescu, ori regizori al căror debut în lungmetraj a fost remarcat recent de juriile festivalurilor internaționale: Monica Stan, George Chiper-Lillemark sau Ștefan Constantinescu.

 

La Varșovia, vor putea fi vizionate șase lungmetraje realizate în anii 2020-2022: Imaculat (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark), Om-Câine (r. Ștefan Constantinescu), Berliner (r. Marian Crișan); Oameni de treabă (r. Paul Negoescu), Întregalde (r. Radu Muntean) și R.M.N. (r. Cristian Mungiu). Cu excepția filmului regizat de Cristian Mungiu, nici una dintre peliculele prezentate nu a fost distribuită în rețeaua de cinematografe din Polonia, rolul Caravanei organizate de ICR Varșovia fiind acela de a prezenta publicului și profesioniștilor din branșă diversitatea creației cinematografice românești actuale.

 

La fel ca la prima etapă a Caravanei, derulată la Cracovia în luna mai, în cadrul Festivalului Culturii Române, programul include și o selecție de scurtmetraje: Amar/Kaïmós (r. Sarra Tsorakidis, 2020), Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (r. Corina Gabriela Dașoveanu, 2021), Trofeul tinereții (r. Răzvan Oprescu, 2019), Pune-te în locul meu (r. Laura Georgescu Baron, animație, 2022) și Moștenirea (r. Marian Fărcuț, 2022).

 

După Cracovia și Varșovia, Caravana Noului Cinema Românesc se va opri în acest an în alte patru orașe poloneze: Białystok, Łódź, Poznań și Wrocław.

×