Regizorul britanic John Boorman, nominalizat de mai multe ori la Oscar şi Globurile de Aur, laureat al Festivalului de Film de la Cannes, se află în aceste zile în România unde turnează la Castel Film.
Producţia la care lucrează John Boorman este o poveste sensibilă, o continuare la "Hope and Glory", filmul care în 1987 a fost nominalizat de cinci ori la Premiile Academiei Americane de Film. Numele peliculei este "Queen and Country" şi, ca şi în cazul precedent, este vorba de un proiect semibiografic. Noul film spune în continuare povestea personajelor din "Hope and Glory"; acţiunea se petrece în 1952 iar eroii principali sunt instructori într-o tabără militară. Principala lor misiune este să antreneze soldaţi pentru războiul coreean.
Londra anilor 50
Pe platourile de la Castel Film s-a creeat până acum atmosfera din Londra anilor 50, tabăra militară şi majoritatea covârşitoare a decorurilor care urmează să fie folosite în film. Filmul se va turna 99% în România pentru că britanicul a găsit aici aceeaşi calitate (dar, evident, la un preţ mai bun) cu cea a studiourilor din Shepperton, UK.
Din distribuţia filmului fac parte Caleb Landry Jones ("Byzantium", "X-Men: First Class", Reţeaua de Socializare"), David Thewlis (seria "Harry Potter"), Vanessa Kirby, Tamsin Egerton, Sinead Cusack. Lor li se alătură şi câţiva actori români: Constantin Florescu, Adrian Nartea, Istvan Teglas, Dan Clucinschi, Miriam Rizea.
Fimările de la Castel au început de patru zile şi vor dura 6 săptămâni. John Boorman se simte excelent şi, în ciuda vârstei sale – 80 de ani – dă dovadă de o vitalitate ieşită din comun deşi ziua de filmare ţine, deseori, 12 ore.
Oscar, BAFTA, Cannes
John Boorman a debutat ca regizor în 1965, după ce a lucrat în radio şi în montajul de televiziune. Regizor, producător, scenarist, actor, Boorman a stat la cârma unor filme precum "Point Black", "Hell in the Pacific", "Excalibur", "The General", "The Tailor of Panama" ("Croitorul din Panama", 2001). Cel mai titrat film al său este "Hope and Glory", o peliculă semibiografică ce a fost nominalizată de cinci ori la Oscar, în 1987. Filmul a mai primit, de asemenea 13 nominalizări BAFTA şi două la Globul de Aur. În 1991 s-a aflat în juriul Festivalului de Film de la Veneţia, iar în 1992 în cel de la Cannes.
Nu foarte mulţi ştiu că John Boorman a fost primul care a vrut să ecranizeze romanul lui J.R.R. Tolkien "Stăpânul inelului". Ulterior, intuind multitudinea problemelor legate de efectele speciale care ar urma să stea la baza filmului, el a renunţat la proiect.