x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film John Travolta vs Denzel Washington

John Travolta vs Denzel Washington

de Sebastian S. Eduard    |    02 Aug 2009   •   00:00
John Travolta vs Denzel Washington

Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini şi John Turturro îşi dau întâlnire în filmul lui Ridley Scott („Top Gun", „Déjà vu") „S-a furat un tren/The Taking of Pelham 123", o producţie de superacţiune nerecomandată celor sub 15 ani, intră în curând în cinematografe.



O garnitură de metrou din New York este deturnată de un grup de bandiţi care ameninţă să omoare toţi pasagerii, dacă în interval de o oră nu primesc suma de 5 milioane de dolari. Tensiunea sporeşte pe măsură ce autorităţile se dovedesc incapabile să reacţioneze. Şeful Poliţiei Transporturi se reîntâlneşte cu fosta sa parteneră pentru a negocia cu răpitorii în timpul tot mai scurt rămas până când vor începe crimele.

În „S-a furat un tren", Denzel Washington interpretează rolul dispecerului de mişcare la metroul din New York City, Walter Garber, a cărui zi obişnuită de lucru este aruncată în haos de o faptă criminală: deturnarea unui tren. John Travolta interpretează rolul lui Ryder, mintea criminală aflată în fruntea unei bande de patru infractori înarmaţi, care ameninţă că îi vor executa pe pasagerii trenului dacă într-o oră nu vor primi o răscumpărare uriaşă. în timp ce tensiu­nea creşte până la incandescenţă, Garber se foloseşte de faptul că ştie fiecare detaliu din subteran ca pe propriile buzunare, încercând să-l păcălească pe Ryder şi să-i salveze pe ostateci. Dar o întrebare rămâne fără răspuns chiar şi pentru Garber: în condiţiile în care tâlharii ar obţine banii, pe unde ar putea scăpa?

Regizorul Tony Scott imaginează deturnarea trenului de metrou şi încleştarea ce a urmat între poliţişti şi infractori ca pe un joc sinistru de-a şoarecele şi pisica, în care un funcţionar obişnuit, interpretat de Denzel Washington, trebuie să lupte cu un killer pe­riculos.

Washington afirmă că a fost atras de acest action-thriller pentru că în centrul acţiunii sale se află un per­sonaj neobişnuit. „El nu este poliţist, ci un simplu an­gajat la metrou", explică actorul. în mod similar, John Tra­volta a descoperit că personajul său, Ryder, este plin de valenţe nebănuite. „Dacă ai un rol negativ te simţi eliberat, pentru că tipii din rolurile pozitive trebu­ie să fie reţinuţi", explică Travolta. „Când ai un rol ne­ga­tiv, poţi să-i construieşti singur structura morală, ex­trem de diversă şi de obicei ieşită din tipa­rele obişnui­tului. Într-un asemenea rol pot să fiu sălbatic şi totodată calm sau dur, şarmant sau oricum vreau eu."

×