x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Joia la film, o nouă serie de filme prezentate în live streaming, din 21 ianuarie, la Institutul Italian de Cultură de la București

Joia la film, o nouă serie de filme prezentate în live streaming, din 21 ianuarie, la Institutul Italian de Cultură de la București

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Ian 2021   •   14:45
Joia la film, o nouă serie de filme prezentate în live streaming, din 21 ianuarie, la Institutul Italian de Cultură de la București

Avem plăcerea de a prezenta o nouă serie de 14 filme italiene ce vor fi difuzate în streaming online, în colaborare cu True Colours, ce va începe în data de 24 ianuarie și va continua până la sfârșitul lunii mai. În fiecare joi, între orele 20 și 24, pe platforma My movies, folosind un link și un cod de acces care va fi publicat în fiecare săptămână pe site și pe pagina de Facebook a Institutului Italian de Cultură, veți putea viziona doar pe teritoriul României filmele în program, subtitrate în limba română.

 

Au fost selectate filme recente, realizate între anii 2017 și 2020, care îi au ca protagoniști pe actorii cei mai importanți din cinematografia italiană contemporană: Vincenzo Salemme, Valeria Golino, Miriam Leone, Alessandro Gassmann, Riccardo Scamarcio, Fabrizio Bentivoglio, Diego Abatantuono, Alessandro Siani, Claudia Pandolfi, Marco Giallini, Isabella Ferrari, Giuseppe Battiston. Este o selecție de filme care vorbește despre transformările sociale din Italia, despre provocările și contradicțiile lumii de azi, cu ironie și sensibilitate. Filmul este și o mărturie a modelor, ritualurilor, miturilor și a schimbărilor petrecute.

 

În cadrul acestei serii de filme au fost incluse și câteva filme clasice, făcând un salt de câteva decenii, pentru a readuce în atenție filme care ne permit să aruncăm o privire și spre Italia secolului XX și pentru a revedea câteva capodopere de Dino Risi, Ettore Scola și Nanni Moretti.

 

Cu ocazia Zilei Memoriei, celebrată în data de 27 ianuarie, deci miercuri, nu joia, ca de obicei, va putea fi urmărit La finestra di fronte (2002), de Ferzan Ozpetek, o călătorie în trecutul și prezentul emoțiilor, care explorează sufletul uman și memoria istorică, amplasat în lumea contemporană, dar care face legătura cu evenimentele cutremurătoare din 1943 și cu deportarea.

 

„Ne dorim ca 2021 să fie un an mai senin și să aducă cu el un moment de renaștere și de speranță pentru toți” – Instituto Italiano di Cultura Bucarest.
 


Program:

 

 

 

21.01.2021 - La volta buona
Regia: Vincenzo Marra

Cu: Massimo Ghini, Ramiro Garcia, Max Tortora, Francesco Montanari, Gioia Spaziani
dramă, Italia-Uruguay, 2019, 95 minute

 

Bartolomeo este un impresar de fotbal pasionat de jocurile de noroc, din cauza cărora și-a pierdut soția și fiica. Urmărit de creditori, el este mereu în căutarea unei ocazii care să-i schimbe viața și să-l îmbogățească. Ocazia apare când întâlnește un băiețel uruguaian, Pablito, pe care fostul său asociat, Bruno, l-a descoperit prin mahalalele din Montevideo. Pablito seamănă la talent și la fizic cu Maradona și are nevoie de o investiție importantă ca să se dezvolte și să poată concura la nivel înalt in viitor: cine va fi dispus să-și asume costurile? Între bărbat și băiețel se naște o relație de necesitate reciprocă, dar și o legătură afectivă pe care Bartolomeo nu o luase în calcul.
 

 

 


27.01.2021 (cu ocazia Zilei Memoriei) - La finestra di fronte
Regia: Ferzan Ozpetek

Cu: Giovanna Mezzogiorno, Massimo Girotti, Raoul Bova, Filippo Nigro, Massimo Poggio
dramă, Italia, 2002, 100 minute (kids+16)

 

Un tânăr cuplu din Roma, Giovanna și Filippo, traversează o perioadă de criză. Ei întâlnesc un bătrân singur care și-a pierdut memoria. Primele încercări de a afla cine este nu dau rezultate, dar Giovannei îi sare în ajutor Lorenzo, un tânăr care lucrează la o bancă, locuiește chiar în fața casei lor și pe care femeia îl urmărește pe ascuns de luni de zile. Între cei doi se naște o relație, evident scurtă, dat fiind că Lorenzo, promovat în funcția de director, urmează să se mute. Bătrânul își recapătă memoria și se întoarce acasă, dar Giovanna nu reușește să uite puținele lui cuvinte de avertizare: îi vor fi de ajutor atunci când va trebui să ia o decizie importantă.
 

 

 

 

04.02.2021 - Il giorno più bello del mondo
Regia: Alessandro Siani
Cu: Alessandro Siani, Stefania Spampinato, Giovanni Esposito, Sara Ciocca, Leone Riva
comedie, Italia, 2019, 104 minute

 

Arturo Meraviglia a moștenit de la tatăl său un teatru de varietăți pe care l-a dus la faliment, iar acum e un impresar sărac pentru artiștii fără perspective. Totul se schimbă atunci când un unchi emigrat în străinătate îi lasă lui Arturo o moștenire: nu este vorba de vile și proprietăți, ci de tutela legală a doi copii, Rebecca e Gioele. Arturo e disperat până când descoperă talentul micului Gioele în domeniul telechineziei, capacitatea de a mișca obiecte și persoane prin forța minții. Dar o echipă de oameni de știință care îi observă pe copiii-minune va încerca să se apropie de Gioele, iar Arturo va trebui să încerce să-l protejeze.
 

 


11.02.2021 - L'amore a domicilio
Regia: Emiliano Corapi
Cu: Miriam Leone, Simone Liberati, Fabrizio Rongione, Anna Ferruzzo, Antonio Milo
comedie, Italia, 2019, 90 minute

 

Renato, un agent de asigurări priceput în domeniul său, s-a ținut mereu la distanță de relații care să presupună o implicare adevărată. Când, la un moment dat, o ia cu mașina pe Ana, care îi cere imediat și fără ezitare să facă sex, nu știe dacă să continue relația sau să considere totul o aventură de o noapte. Descoperă însă că ea era în arest la domiciliu și că va rămâne multă vreme așa, iar atunci toată situația capătă în ochii lui o dimensiune foarte interesantă.


 

 


18.02.2021 - Compromessi sposi
Regia: Francesco Miccichè
Cu: Vincenzo Salemme, Diego Abatantuono, Dino Abbrescia, Rosita Celentano, Elda Alvigini
comedie, Italia, 2019, 90 minute

 

Gaetano e un politician rigid din sud, iar Diego un om de afaceri bogat din nord. Cei doi se întâlnesc într-o vară la Gaeta, dar ceea ce încă nu știu este că anul următor copiii lor vor decide să se căsătorească. Mentalitățile opuse ale familiilor îngreunează unirea dintre tinerii Riccardo și Ilenia, care devin curând o țintă ușoară pentru stratagemele de sabotaj ale socrilor. Mai sunt câteva zile până la nuntă, iar pe litoralul din Lazio se instaurează o adevărată coaliție care să împiedice triumful dragostei.
 

 

 


25.02.2021 - È per il tuo bene
Regia: Rolando Ravello
Cu: Marco Giallini, Isabella Ferrari, Giuseppe Battiston, Claudia Pandolfi, Vincenzo Salemme
comedie, Italia, 2020

 

Filmul urmărește povestea a trei familii care intră în criză atunci când fiicele se logodesc. Cei trei tați se tem că tinerele lor fete au ales toate logodnici nepotriviți. Disperați și siguri că acționează spre binele propriilor fiice, își unesc forțele pentru a se descotorosi cât mai repede de cei trei pretendenți. Doar că riscă astfel să-și strice propriile căsnicii punând la grea încercare răbdarea soțiilor lor. La final binele va triumfa. Dar binele cui?
 

 

 


04.03.2021 - Euforia
Regia: Valeria Golino
Cu: Riccardo Scamarcio, Valerio Mastandrea, Isabella Ferrari, Valentina Cervi, Andrea Germani
dramă, Italia, 2018, 115 minute

 

Matteo este un tânăr om de afaceri de succes, fără prejudecăți, fascinant și activ. Fratele său, Ettore, încă locuiește în micul orășel de provincie în care s-au născut amândoi și predă la gimnaziu. E un bărbat precaut, integru, care a stat mereu cu un pas în urmă, în umbră, ca să nu greșească. Descoperirea unei boli grave care l-a lovit pe Ettore (și de care acesta nu trebuie să afle) îl împinge pe Matteo să se întoarcă și să se ocupe de el.
 

 

 


11.03.2021 - L'uomo che comprò la luna
Regia: Paolo Zucca
Cu: Jacopo Cullin, Stefano Fresi, Francesco Pannofino, Benito Urgu, Lazar Ristovski
comedie, Italia, 2018, 105 minute

 

Doi agenți secreți italieni primesc un apel disperat din Statele Unite: se pare că cineva din Sardinia a devenit proprietarul lunii. Ceea ce, din punctul de vedere al americanilor, este inacceptabil, dat fiind că primii care au pus piciorul pe lună și au înfipt acolo drapelul național au fost ai lor. Cei doi agenți recrutează un soldat care, purtând pseudonimul de Kevin Pinelli și având un pronunțat accent milanez, ascunde o identitate sardă: se numește, de fapt, Gavino Zoccheddu și are Sardinia în suflet. Pentru a o aduce la suprafață cei doi agenți angajează un formator cultural sui generis care îl transformă pe Gavino dintr-un emigrat nostalgic, într-un arhetip al adevăratului bărbat sard.
 

 


18.03.2021 - Il testimone invisibile
Regia: Stefano Mordini
Cu: Riccardo Scamarcio, Miriam Leone, Fabrizio Bentivoglio, Maria Paiato, Sara Cardinaletti
thriller, Italia, 2018, 102 minute

 

Adriano Doria este "omul de afaceri al anului". Conduce un BMW, poartă un Rolex opulent, are o soție și o fiică adorabile și o amantă frumoasă ca Miss Italia. Dar acum e în arest la domiciliu, acuzat să și-a ucis amanta pe nume Laura, deși se declară complet nevinovat. Pentru a scăpa de pușcărie, singura lui speranță este Virginia Ferrara, o avocată renumită. Virginia vrea însă ca Adriano să-i povestească de-a fir a păr (pentru că "plauzibilitatea stă în detalii") tot adevărul și nimic altceva, în timpul unei discuții care pare, de fapt, un interogatoriu. Dar nu va fi ușor de stabilit adevărul și va fi nevoie de toată abilitatea avocatei pentru a rezolva problema.
 

 

 


01.04.2021 - Il premio
Regia: Alessandro Gassmann
Cu: Gigi Proietti, Alessandro Gassmann, Rocco Papaleo, Anna Foglietta, Matilda De Angelis
comedie, Italia, 2017, 100 minute

 

Oreste este un antrenor care are o soție despotică și visează să-și deschidă o sală de sport. Îi lipsesc 15 mii de euro ca să-și împlinească visul. Tatăl său, Giovanni, îi promite să-i dea suma respectivă în schimbul unei misiuni precise: să-l însoțească cu mașina la Stockholm, unde bătrânul scriitor trebuie să ridice premiul Nobel pentru literatură. Iar Oreste, care nu a mai acceptat niciodată bani de la tatăl său și a încercat mereu să trăiască pe cât posibil dincolo de conul lui de umbră, ajunge să-și petreacă o săptămână prin Italia, Austria, Germania, Danemarca și Suedia, în compania lui Giovanni dar și a lui Rinaldo, secretarul personal al tatălui, și a Lucreziei, sora vitregă, o bloggeriță care a decis să prezinte online toată aventura.
 

 


22.04.2021 - C'eravamo tanto amati
Regia: Ettore Scola
Cu: Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Aldo Fabrizi, Stefania Sandrelli, Stefano Satta Flores
comedie, Italia, 1974, 127 minute

 

În povestea a trei prieteni sunt cuprinși treizeci de ani de istorie italiană. S-au cunoscut în munți pe când erau partizani și înfruntă perioada postbelică plini de energie și de idei, dar asistentul medical rămâne tot un asistent medical, iar profesorul din sud trece de la o dezamăgire la alta. Doar cel mai detașat dintre ei, avocatul Gianni, devine bogat și puternic. Când se reîntâlnesc, după mult timp, nu va avea curajul să le vorbească prietenilor despre succesul lui, obținut prin înșelăciuni, afaceri aventuroase și prin căsătoria cu o femeie bogată.
 

 


29.04.2021 - Profumo di donna
Regia: Dino Risi
Cu: Vittorio Gassman, Alessandro Momo, Lorenzo Piani, Torindo Bernardi
comedie, Italia, 1974, 100 minute

 

Aflat în permisie, soldatul student Giovanni Bertazzi ajunge să-l însoțească pe Fausto, un căpitan nevăzător în concediu, într-o călătorie plină de peripeții de la Torino la Napoli. Dar descoperă repede că partenerul lui de voiaj nu e un om oarecare. Inteligent, mândru, plin de viață în ciuda dizabilității sale, Fausto își devăluie de la primele replici marea pasiune: femeile. Se laudă că le recunoaște după parfum și, cu intuiția sa minunată, îl lasă cu cura căscată pe tânărul său însoțitor, arătând că știe totul despre sexul frumos și despre viață. Dar la Napoli îl așteaptă Sara, mult mai tânără și îndrăgostită în secret de el. Fausto o respinge cu cruzime, cu același cinism pe care i l-a arătat și lui Giovanni în timpul călătoriei. Și totuși, dincolo de masca aceasta, căpitanul ascunde o ultimă dorință secretă.
 

 


06.05.2021 - Bianca
Regia: Nanni Moretti
Cu: Laura Morante, Nanni Moretti, Remo Remotti, Nicola Di Pinto, Mario Garriba, Claudio Bigagli
dramă, Italia, 1984, 95 minute

 

Michele Apicella, un tânăr profesor de matematică, se stabilește în noua sa casă din Roma și ia contact cu vecinii, un cuplu confruntat cu rutina cotidiană și un bărbat simpatic și iubitor de viață. Solitar, obsedat de curățenie, el are ca pasiune în timpul liber observarea comportamentelor prietenilor, analizând și culegând meticulos rezultatele în fișe. Între timp, la noul institut unde merge să predea, o cunoaște pe Bianca, profesoară de franceză, cu care încearcă o relație sentimentală ...
 

 


13.05.2021 - La terrazza
Regia: Ettore Scola
Cu: Ombretta Colli, Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant, Marcello Mastroianni
dramă, Italia-Franța, 1980, 124 minute

 

O cină pe o terasă din Roma este o ocazie de întâlnire pentru un grup de intelectuali care vorbesc, discută și chiar se ceartă. Din acest cadru se derulează mai departe poveștile protagoniștilor: un scenarist în pană de idei, un jurnalist incapabil să se reinventeze, un consilier Rai cu tendințe depresive, un vulgar producător de film și un deputat comunist dubios și adulterin. Un an mai târziu, când timpul a mai schimbat unele echilibre, se reîntâlnesc în același loc, poate mai conștienți.

 

×