În perioada 18 - 23 noiembrie puteți viziona filmul Push – Pull / Împinge – Trage (regia Neven Hitrec, Croația, 2020, 62 min) pe platforma Eastsilver.net. Filmul abordează tema educației și a curriculumului neadecvat pentru școala generală. Biroul pentru efectuarea temelor devine scena unei drame tragic-comice pentru Neva, o fetiță de 9 ani și familia ei. Procesul de învățare pare mai mult o versiune modernă a inchiziție: plină de țipete, strigăte, amenințări, promisiuni dulci, mită sub forma cadourilor și jocurilor video, discursuri memorabile, reconcilieri și ieșiri impresionante din scenă. Cine va fi primul care va renunța, și cine va ceda – părinții grijulii sau copilul lor egocentric?. Filmul poate fi accesat gratuit pe baza unui link de vizionare. Publicul este invitat sa trimită un mail pe kinedok@oneworld.ro sau un mesaj pe pagina de facebook KineDok Romania pentru a primi accesul.
Luni 22 noiembrie de la ora 20:00, va avea loc o discuție pe tema filmului cu invitați din țările partenere programului KineDok: Bob Kartous, director al Institutului de Inovație din Praga – Republica Cehă; Tina Gazovicova, sociolog, analist și lector universitar – Slovacia; Sorana Stănescu, jurnalistă, editor senior la DOR - România, și Zrinka Ristić Dedić, director al Centrului pentru Cercetare și Dezvoltare Educațională din Croația. Discuția va fi transmisă live pe pagina de facebook KineDok Internațional și va fi în limba engleză.
Filmul Împinge - Trage și discuția post-proiecție vor fi transmise simultan în țările partenere programului KineDoK: Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Bulgaria și România. Filmul va avea subtitrarea în limba engleză.
Până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile fizice cu filme din catalogul ediției a7-a la: Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală Galați, MA Hub Oradea și Asociația Cinefeel din Brăila.
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.