La Festivalul "Anonimul", care începe luni, 10 august, la Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, în afară de programul bogat de filme publicul va avea parte şi de concerte de calitate, unul fiind "experimentul live inedit" intitulat "Songs for Andy Warhol's Screen Tests".
Proiectul "Songs for Andy Warhol's Screen Tests", care are background testele "Screen Test" ale artistului american Andy Warhol, este o premieră la Festivalul "Anonimul", organizatorii fiind siguri că va avea succes. Andy Warhol este numele realizatorului celor aproape 500 de teste filmate în anii '60-'70, cu actori, dansatori, regizori, alţi artişti care frecventau studioul "Andy Warhol Silver Factory".
Sufletul proiectului de la "Anonimul" este marele pianist de jazz român-american Lucian Ban, alături de care sunt Silent Strike - cel numit "copilul teribil" al muzicii electronice din România, chitaristul Sorin Romanescu şi artistul vizual Dan Basu. Concertul va avea loc marţi, începând cu ora 21:15.
Seria de spectacole muzicale va continua în Satul Filmului cu Maria Magdalena Dănăila (muzică folk), Cvartetul Ambiance (muzică clasică) şi DJ Gojira (muzică electronică) şi se va încheia sâmbătă,
15 august, după festivitatea de decernare a premiilor "Anonimul", când Berti Barbera şi Nicu Patoi vor susţine concertul de prezentare a albumului "string A song" (invitat special: Jul Baldovin).
FILME DE TOT FELUL
"Anonimul" se va deschide cu cea mai recentă peliculă a lui Pedro Almodovar "Broken Embraces" (selecţia oficială la Cannes 2009), în care rolul principal este interpretat de Penelope Cruz. Filmul este în afara competiţiei. În secţiunea prin-cipală a festivalului - cea a lungmetrajelor - vor concura şapte producţii din tot atâtea ţări selectate de Ludmila Cvikova. Acestea sunt: "Wrong Rosary" de Mahmut Fazil Coskun, Turcia; "Tulpan" de Serghei Dvortsevoy, Kazahstan; "Treeless Mountain" de So-Yong Kim, Coreea de Sud;
"A Week Alone" de Celina Murga, Argentina; "Stella" de Sylvie Verheyde, Franţa; "199 Tips To Be Happy", regia Andres Waissbluth, Chile. Din oferta românească, Cvikova a optat pentru "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki.
Competiţia la Scurtmetraje are două componente: Ficţiune şi Animaţie, fiind înscrise 300 de filme. Acestea au fost vă-zute de Irina Margareta Nistor, ea selectând 42 de titluri: 24 de ficţiune şi 18 de animaţie. Dintre acestea, nouă de ficţiune şi patru de animaţie sunt ale cineaştilor români. Cunoscutul critic de film a spus pentru Jurnalul Naţional că în acest an au fost înscrise mai multe scurtmetraje româneşti faţă de ediţia precedentă, dar "mai puţin bune". Cele alese însă "chiar meritau". Irina Margareta Nistor este foarte mulţumită de producţiile de desen animat propuse de români. În ceea ce priveşte filmele de scurt metraj din străinătate, ea ne asigură că sunt bune, "o parte chiar remarcabile". S-a confruntat însă cu o problemă: au fost înscrise şi câteva producţii pe care criticul nu a ştiut cum să le situeze şi în cele din urmă a respectat dorinţa autorilor: le-a situat conform fişei de înscriere. Este vorba de un fel de scurtmetraje "jumi-juma", care conţin şi ficţiune şi animaţie. Totodată, este interesant ca idee, spune criticul, fiindcă s-ar putea naşte o secţiune nouă - "Desen animat plus ficţiune".
Se ştie că din acest an, la "Anonimul" nu vor mai fi comisii de jurizare, iar cuvântul hotărâtor va aparţine publicului. Festivalul a format un public cinefil, încă de la prima ediţie, numărul spectatorilor crescând de la an la an. Marele premiu pentru Secţiunea Lungmetraj este în valoare de 3.000 de dolari. La Scurtmetraj sunt două premii a câte 1.000 de dolari la categoria Ficţiune şi la categoria Animaţie. Se va acorda şi Premiul "Ovidiu Bose Paştină" (1.000 de dolari).
Este bogat şi programul paralel, intitulat "Actori deveniţi regizori şi producători". Vor fi proiectate filme regizate de Sarah Polley, Helen Hunt, Kenneth Branagh, Andrew Lauer, dar şi o peliculă a cărei regie o semnează Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor.
Citește pe Antena3.ro