x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Cinema Dacia se proiectează filme pe zidurile exterioare

La Cinema Dacia se proiectează filme pe zidurile exterioare

de Diana Scarlat    |    12 Noi 2015   •   17:14
La Cinema Dacia se proiectează filme pe zidurile exterioare

În Capitală, un proiect îndrăzneţ vizează reabilitarea cinematografului Dacia, din zona Gara de Nord. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice, dar este în paragină de 25 de ani, ca multe alte construcţii distruse de litigiile pentru retrocedare. Vineri, 13 noiembrie, cinefilii care-şi doresc proiecţii inedite vor avea ocazia să devină spectatorii din stradă ai filmelor de pe zidurile fostului cinematograf, după ora 18.30.

Cinematograful Marconi a fost, la începutul secolului trecut, rampă de lansare pentru actori debutanți în spectacole de revistă. În 1948 a fost naționalizat, devenind cinematograful Popov, ulterior Dacia. În 1990, după ce a fost depusă cererea de retrocedare de către foștii proprietari, s-a închis cinematograful. În 2006 s-a încheiat litigiul, proprietarii de drept şi-au primit clădirea, dar nu au avut bani pentru investiţii. Clădirea nu a mai fost redată circuitului cultural al Capitalei. Starea foarte avansată de degradare ar putea conduce la prăbuşirea clădirii în orice moment, fără vreun cutremur, pentru că tavanele s-au prăbuşit în ultimii ani.

Chiar dacă nu este locul în care să se desfăşoare activităţi culturale în interior, din cauza lipsei totale de siguranţă, totuşi cinematograful poate reveni la viaţă din exterior, unde se fac proiecţii de filme.“Între 2000 și 2015, cinematograful a fost devalizat, pierzându-și gloria de altădată. Memoria multor locuitori ai cartierului păstrează amintiri vii legate de cinematograf. De ce vrem să salvăm clădirea? Pentru că salvăm o comunitate. Accesul la cinematograf, spațiu independent, loc de interes și coeziune în cartier, apartenența locului. Salvăm un stil arhitectural, un basorelief, o poveste în ceea ce se numește patrimoniu cultural”, spun realizatorii proiectului cultural “Cinema Marconi. Motor!”, asociaţia Industrii Cultural Creative.

Începând cu mijlocul anului 2015, printr-o colaborare între proprietari şi Asociaţia Industrii Cultural Creative se încearcă readucerea clădirii în circuitul public. Scopul este acxela de a salva cladirea şi de a atrage atenţia asupra unei zone istorice uitate din centrul Bucureştiului. Filmele ies prin peretele cinematografului, afară, în stradă, mâine, după ce au mai făcut spectacol între 5 şi 7 noiembrie. “De data asta spectatorii au parte din nou de cinema. Creații unice rulează în sfârșit la Marconi, pe clădire: trei regizori, trei filme, trei viziuni artistice. Povestea continuă”, spune Andrei Panaitescu, preşedintele asociaţiei.

Vor rula proiecţiile “Miraj”, regia Roland Țăruș, “Ca nou”, regia Sebastian Heroiu, ;I “8:30”, regia Ștefan Pătrașcu, producător Cătălin Saizescu. Va fi proiectat şi clipul trupei "Tragic", ilustrat de fotografiile demolărilor din zona Berzei - Buzești, realizate de Dragoș Lumpan.

×