x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Cinematecă, filme româneşti pentru copii

La Cinematecă, filme româneşti pentru copii

06 Ian 2013   •   20:17
La Cinematecă, filme româneşti pentru copii

În cursul lunii ianuarie, în dimineţile de week-end, Cinemateca Română reia programul său intitulat „Minicinema”, la Sala Eforie (Jean Georgescu), cu o serie  de filme româneşti pentru copii şi adolescenţi, semnate de Elisabeta Bostan şi având în distribuţie nume mari ale scenei şi ecranului. Astfel, cei mai mici spectatori au prilejul de a cunoaşte – sau de a revedea – personaje îndrăgite precum Veronica sau familia de saltimbanci Buffone. Preţul biletului de intrare – atât pentru micii spectatori, cât şi pentru părinţii lor – este de 5 lei.

În program sunt incluse filmele: “Veronica” (12 ianuarie, spectacolele de cinema încep la orele 11:00, 13:00); “Veronica se întoarce” (13 ianuarie); “Saltimbancii” (19 ianuarie şi 26 ianuarie); “Un saltimbanc la Polul Nord” ( 20 ianuarie şi 27 ianuarie).
“Veronica” (România, 1973 / Feerie muzicală) îi are în distribuţie pe Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihăiţă. Neastâmpărata Veronica, o fetiţă care creşte la un cămin de copii, primeşte de ziua ei, în dar de la Zâna cea bună, o traistă vrăjită. Dar, atunci când fetiţa refuză să împartă această bucurie cu ceilalţi copii, Zâna o pedepseşte luându-i trăistuţa. Tristă, Veronica porneşte în căutarea ei şi pătrunde în lumea magică a pădurii.
În “Veronica se întoarce” (România, 1973) joacă pe lângă actori deja cunoscuţi în primul film şi alţii. Distribuţia îi include şi pe Florian Pittiş şi Violeta Andrei. Plecând în căutarea bunei sale prietene Răţuşca, Veronica ajunge din nou în pădurea fermecată, regăseşte prieteni vechi şi îşi face alţii noi.

În „Saltimbancii” (România-URSS, 1981 / Film pentru copii, adaptare după romanul „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu) îi vedem pe Octavian Cotescu, Carmen Galin, Adrian Vâlcu, Gina Patrichi, Violeta Andrei, Dem Rădulescu, George Mihăiţă, Aurel Giurumia. Filmul urmăreşte destinul unei familii de circari ambulanţi. Şi „Un saltimbanc la Polul Nord” este o coproducţie  România-URSS (1982). În continuarea primului film, vestita familie de circari cunoaşte mari succese în turnee internaţionale, dar destinul ei fericit este întrerupt de îmbolnăvirea lui Marcelloni şi a lui Geo, dar şi de plecarea lui Fram în lumea gheţurilor.

×
Subiecte în articol: cinemateca filme romanesti filme copii