x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film La Studio sunt prezentate producţii ruseşti ale unei case de legendă: “Lenfilm”

La Studio sunt prezentate producţii ruseşti ale unei case de legendă: “Lenfilm”

de Maria Sârbu    |    25 Noi 2013   •   18:34
La Studio sunt prezentate producţii ruseşti ale unei case de legendă: “Lenfilm”

Unul dintre cele mai importante studiouri cinematografice din Rusia, Lenfilm, este sărbătorit în aceste zile la Bucureşti, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înfiinţare. De fapt, e o ocazie de a prezenta, în cadrul Zilelor Filmului Rus, o serie de pelicule, mai vechi şi mai noi, realizate la această legendară casă de filme din Sankt Petersburg. Evenimentul, care se desfăşoară între 25 şi 28 noiembrie, încheie Zilele Culturii Ruse, demarate la 15 octombrie, acestea marcând 135 de ani de relaţii diplomatice româno-ruse. Toate evenimentele – concerte, expoziţii, lansări de carte, proiecţii de filme – au fost organizate de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Desigur, cinefilii au ocazia să vadă filme care “au făcut istorie”, dar şi filme produse după 1990, care nu sunt distribuite în sălile de cinema din România. Organizatorii au anunţat că va fi prezent la Bucureşti chiar directorul general al Studioului Lenfilm, Eduard Piciughin. Alţi doi invitaţi sunt actriţa Oxana Mâsina, interpreta rolului principal feminin în “Bietul, bietul Pavel”, film programat la 27 noiembrie, şi regizorul Andrei Kravciuk, autorul peliculei “Italianul” (26 noiembrie).

În deschiderea Zilelor Filmului Rus a fost proiectat luni producţia “Admiratoarea lui Cehov” (2012) de Vitali Melnikov, o dramă romantică, bazată pe istoria relaţiilor dintre A. P. Cehov şi scriitoarea Lidia Avilova. La baza scenariului stau fapte reale. Marţi, de la ora 18:00, poate fi văzut filmul “Taxi Blues” (Dramă, 1990), în care un grup de oameni veseli, în frunte cu talentatul saxofonist Alexei Seliverstov, se plimbă toată noaptea cu taxiul prin Moscova. Dar nu plătesc cursa şi începe “o intrigă cu urmări surprinzătoare, pline de umor şi fantezie”, potrivit sinopsisului. Apoi, de la ora 20:00, va începe “Italianul” (2005), despre un băiat de la casa de copii, pe care vrea să îl adopte o familie din Italia, dar el nu-şi doreşte decât să-şi găsească mama biologică.

Pe 27 noiembrie, de la ora 18:00, va rula “Bietul, bietul Pavel” (2003), un film care “narează soarta tragică a împăratului rus Pavel I”, iar de la 20:00 ­ “Începutul”, o comedie romantică realizată în 1970. Două filme din patrimoniul Studioului Lenfilm vor fi prezentate la 28 noiembrie: “Cenuşăreasa” (comedie SF, 1947), la baza scenariului stând basmul “Cenuşăreasa”, de la ora 18:00, şi “Inimă de câine” (comedie, dramă, SF, 1988), de la 20:00. Această ultimă peliculă din cadrul Zilelor Filmului Rus, o ecranizare pentru tv a nuvelei omonime a lui Mihail Bulgakov, a avut un mare succes încă de la premieră. Rolul principal, cel al profesorului Preobrajenski, l-a creat unul dintre cei mai mari actori de teatru şi film ai fostei URSS, Evgheni Evstigneev. De notat că nuvela “Inimă de câine” a fost publicată pentru prima dată în URSS în 1987, într-o revistă, doar cu un an înainte ca filmul să fie prezentat în premieră.


×
Subiecte în articol: Lenfilm