x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București

Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București

de Magdalena Popa    |    13 Apr 2024   •   21:40
Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București

Dash Film și Asociația Studio Zona anunță premiera documentarului „CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene” și lansarea a 10 mini-volume dedicate ansamblurilor de locuințe cunoscute sub numele de „blocuri rusești”. Evenimentul, cu intrare liberă, are loc marți, 16 aprilie 2024, ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Filmul documentar și cele zece volume aduc în prim plan istoria și importanța culturală a zece ansambluri de blocuri edificate în București între 1945 și 1958, sub denumirea colectivă de „blocuri rusești”. Aceste ansambluri nu doar că reprezintă un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucureștiului, dar au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală.

Fiecare volum dedicat unui ansamblu explorează detaliat istoria și arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectivă captivantă asupra dezvoltării acestor comunități. Autorii acestor volume, Andrei Răzvan Voinea și Cristian Dumitrescu, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul arhitecturii și istoriei locale, aduc în lumină povestea unică a fiecărui cvartal și a locuitorilor săi.

Cele zece ansambluri de locuințe studiate sunt: PTT Rahova, Panduri, Drumul Sării, Drumul Taberei, Vatra Luminoasă, Bucureștii Noi, Muncii, Cățelu, Olteniței și Păsculescu Tei.

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, are la bază un scenariu semnat de regizor și și propune o abordare experimentală pentru relatarea istoriei acestor cvartale. Perspectiva locuitorilor asupra locuirii în aceste cvartale este completată de intervențiile unor istorici, arhitecți, antropologi care au studiat istoria locuirii în București: Mara Mărginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte și Andrei Răzvan Voinea. De asemenea, sunt prezentate imagini de arhivă și materiale inedite care completează povestea acestor ansambluri și a oamenilor care le-au populat.

„Blocurile rusești”, așa cum sunt cunoscute, reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului. În cadrul acestui proiect, se explorează nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci și impactul lor asupra vieții cotidiene și a identității comunităților locale.

Evenimentul de lansare este deschis publicului larg și invită toți bucureștenii să descopere și să celebreze patrimoniul cultural al cartierelor din București. În perioada 17 - 28 aprilie vor avea loc șase proiecții în zonele limitrofe celor 10 cvartale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×