x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Libertate deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

Libertate deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Mai 2024   •   22:00
Libertate deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel mai important din calendarul reprezentanței ICR pe anul 2024, la deschiderea oficială a Festivalului Filmului Românesc din Israel, care a avut loc în sala mare, arhiplină, a Cinematecii Tel Aviv, în seara zilei de 15 mai 2024.

Martin Salamon a amintit faptul că ICR Tel Aviv împlinește, în acest an, două decenii de la înființare, iar Festivalul Filmului Românesc este unul dintre cele mai de succes evenimente recurente organizate de această reprezentanță pe parcursul celor douăzeci de ani de existență.

Directorul ICR Tel Aviv a reamintit că ediția din acest an a Festivalului este una reprogramată, cea din 2023 fiind anulată în ultimul moment, ca urmare a izbucnirii războiului, după atacul terorist din 7 octombrie, asupra așezărilor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza. Ajustat cu noi apariții cinematografice, Festivalul Filmului Românesc – 2024 aduce în fața publicului cinefil israelian nouă filme, proiectate timp de câteva săptămâni în opt cinemateci din Israel, printre care cinematecile din Sderot și – în premieră – Ofakim, aflate printre localitățile ale căror locuitori au avut cel mai mult de suferit în 7 octombrie 2023 și după aceea, fiind și evacuați temporar.

„În pofida (sau poate și datorită) situației de război, publicul israelian este și mai însetat acum de cultură, ca o formă de escapism. Noi, Institutul Cultural Român, venim în întâmpinarea acestei dorințe a israelienilor de a înlocui trista realitate de zi cu zi, cu frumusețea artei” – a explicat Martin Salamon, mulțumind curatoarei Festivalului, criticul de film israelian Iris Lackner, pentru fructuoasa colaborare.

„Cinematografia românească continuă să genereze interes global atât cu ocazia marilor festivaluri, cât și în rândul cinefililor, care așteaptă cu nerăbdare poveștile, interpretările vizuale și marii actori veniți din țara de origine. Cineaștii români au decis să ignore trecutul lor colectiv și efectele pe care diferitele regimuri le-au avut asupra societății, dar nu renunță nici la reflectarea unei imagini contemporane realiste despre oameni și locuri. Pentru ediția din 2024 am ales filme care reprezintă oglindiri diferite ale comportamentului uman, compasiune alături de spiritul de luptă, oameni simpli alături de diverse figuri eroice” – a subliniat Iris Lackner, la evenimentul de deschidere.

Potrivit E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, sunt multe lecții de învățat din filmul de deschidere al Festivalului, Libertate (regia: Tudor Giurgiu). „Prima ar fi că liderii nu ar trebui să aducă poporul la capătul răbdării, pentru că oamenii se vor revolta și vor lupta pentru libertatea lor” – a explicat Radu Ioanid. Filmul are ca subiect căderea regimului comunist din România, dar invită spectatorii să se gândească la modul în care societatea se confruntă cu întrebările rămase fără răspuns în urma unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă. „Deși comunismul și revoluția română pot părea un alt capitol de istorie, acesta este un film și pentru generațiile născute ulterior. Astfel de episoade au un impact asupra prezentului, deoarece de multe ori discursul radical, antisemit și xenofob, reabilitarea criminalilor de război și a figurilor controversate tind să revină atât în mass-media, cât și în politica și conștiința colectivă de astăzi” – a adăugat ambasadorul României în Statul Israel, subliniind că în momentele dificile prin care trece societatea israeliană, Festivalul Filmului Românesc, un eveniment de tradiție în Israel, creează o punte între cele două țări.

În cadrul ediției 2024 a Festivalului Filmului Românesc în Israel publicul israelian poate viziona filmele Libertate, regia Tudor Giurgiu; Capra cu trei iezi, regia Victor Canache; Spioni de ocazie, regia Oana Giurgiu; Oameni de treabă, regia Paul Negoescu; Scara, regia Vlad Păunescu; Neidentificat, regia Bogdan George Apetri; Balaur, regia Octav Chelaru; Carbon, regia Ion Borș; Băieții buni ajung în rai, regia Radu Potcoavă prezentate la cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Holon, Herzliya, Rosh Pinna, Sderot și Ofakim.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×