Palilula este un orasel pierdut undeva pe harta tarii. Acolo, nu se stie prea bine daca oamenii mint, viseaza sau traiesc cu- adevarat. In spital, bolnavii sunt perfect sanatosi, iar una dintre distractiile lor preferate este sa asiste la disectiile de la morga. Restul populatiei e imbecila si fermecatoare, izolata pentru eternitate in betie, petreceri si orgii. Schimbarile de regimuri politice, mortile, incendiile si inundatiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu ii perturba. Alternativ agitati si puturosi, fericiti si melancolici, sunt mereu acolo, impreuna, in centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital si la hotelul Boema.
Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tanar doctor, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orasel pierdut undeva pe harta tarii, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelica.
Serafim se adapteaza treptat lumii din oras si ajunge, intr-un final, fara voia sa, sa-i apartina.
Pelicula reprezinta debutul cinematografic al regizorului Silviu Purcarete, fiind un proiect grandios care reuneste importante nume din lumea teatrului si filmului romanesc. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer si Dragos Buhagiar, costumele de Lia Mantoc iar muzica de Vasile Sirli. Directorul de imagine al filmului este Adrian Silisteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru. Filmul este produs de Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu fiind producator executiv.
Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj, Áron Dimény, cunoscut publicului cinefil din "Europolis', regia Cornel Ghorghita. Din distributia filmului fac parte actori romani de renume precum George Mihaita, Constantin Chiriac, Razvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii. Horatiu Malaele, Marius Manole intregesc o distributie care numara peste 50 de actori, in majoritate provenind de la teatrele cu care Silviu Purcarete a colaborat in ultimii ani: Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Teatrul National Marin Sorescu Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj si Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi.
Filmul va putea fi vizionat in cinematografe cat si in unele din cele mai importante teatre din tara.
Undeva la Palilula este o productie Libra Film Productions, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat la nivel international, castigand in 2005 premiul "Balkan Fund' al Festivalului de Film de la Salonic.
In Romania filmul este distribuit de Transilvania Film.
Palilula, in cifre
● proiectul dateaza din 2004 (prima versiune a scenariului)
● filmarile s-au desfasurat in toamna 2009-primavara 2010
● 58 de zile de filmare
● 40 de actori
● peste 900 de figuranti si un nou-nascut
● peste 100 de broaste vii
● peste 50 de saci de zapada artificiala
● echipa de filmare : peste 150 persoane, 53 de persoane prezente permanent pe platou si 21 de soferi.
● peste 80 de cadre unde s-au aplicat efecte vizuale (VFX). 19 specialisti din 3 studiouri diferite au colaborat la realizarea efectelor vizuale.
● muzica a fost inregistrata la Budapesta cu o orchestra formata din 50 instrumentisti