x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Lungmetraje româneşti la Moscova

Lungmetraje româneşti la Moscova

15 Iun 2010   •   00:00

Lungmetraje de Radu Mihăileanu, Florin Şerban şi Cristi Puiu vor rula în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, care va avea loc în perioada 17-26 iunie. Pelicula lui Cristi Puiu "Marfa şi banii" va rula în secţiunea Alegerea FIPRESCI, în timp ce lungmetrajul "Eu, când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi prezentat în secţiunea Filme 8 1/2. Pe de altă parte, "Concertul", de Radu Mihăileanu, va fi prezentat în secţiunea Gala Screenings.

Filmul "Marfa şi banii", un road-trip cu Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, marchează, potrivit opiniei majorităţii criticilor, începutul noului val cinematografic românesc.
"Eu, când vreau să fluier, fluier", pelicula de debut în lungmetraj a lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia două premii importante: marele premiu al juriului Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", iar "Concertul", lungmetrajul semnat de Radu Mihăileanu, a fost desemnat câştigătorul categoriei "Cel mai bun film din Uniunea Europeană" la Premiile David di Donatello 2010 şi a primit două Premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră.

Un alt film din concurs, "Despre alte mame", în regia lui Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordanare, are la bază o poveste reală trăită de regizorul polonez Krysztof Kieslowski în timp ce filma "Dworzec/ Station" (1981).

×
Subiecte în articol: film