x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Memoria lui Nemescu şi Toncu, un NexT continuu

Memoria lui Nemescu şi Toncu, un NexT continuu

de Maria Sârbu    |    22 Mar 2012   •   15:36
Memoria lui Nemescu şi Toncu, un NexT continuu

NexT s-a nascut dupa ce doi tineri talentati cineasti, regizorul Cristian Nemescu si sound-designer-ul Andrei Toncu, au plecat pentru totdeauna pe alt taram. In memoria lor a fost infiintat la Bucuresti, cu sase ani in urma, Festivalul International de Film NexT dedicat scurtmetrajului. Productii memorabile din intreaga lume au putut fi vazute la editiile anterioare, atat in competitie, cat si in afara competitiei si numarul acestora creste de la an la an.

La actuala editie, care are loc intre 28 martie si 1 aprilie (Cinema Scala si Cinema Studio), au fost selectionate in concurs 27 de filme, productii ale anilor 2010, 2011 si 2012, din Franta, Mexic, Israel, SUA, Polonia, Suedia, Canada, Portugalia, Romania, Spania, Germania, Danemarca, Maroc, Brazilia, Belgia. Sunt patru filme romanesti in competitie: "Hello Kitty', regia Millo Simulov (2011, 23 min.); "Chefu'', regia Adrian Sitaru (2011, 18 min.), "De azi inainte', regia Dorian Boguta (2012, 32 min.), "O mie de lucruri in comun", regia Sarra Tsorakidis (2011, 11 minute). Printre filmele straine se numara "Aglaée' (Franta), scurtmetrajul cel mai apropiat de spiritul filmelor lui Nemescu si Toncu, potrivit selectionerului Andrei Gorzo. Acest film a fost premiat la Festivalul International de la Clermont-Ferrand. Deosebite ar fi si "Pe malurile Mediteranei' al lui Olivier Py si "In Loving Memory', regia Jacky Goldberg, amandoua fiind productii franceze.

In sectiunea "In afara competitiei' exista o serie de programe, care reunesc aproximativ o suta de filme. Programul "de suflet' (asa cum il numesc organizatorii) al festivalului este cel intitulat "Cristi & Otto' (cu filme realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu) si se va desfasura de data aceasta atat in sala de cinema, cat si in spatii neconventionale (in Bucuresti, la Cinema Studio si la Turbohalle - o noua uzina deschisa in plina criza pe Platforma Industriala Militari). Filmele vor putea fi vizionate in cadrul a patru proiectii din 30 si 31martie. Cei care vor sa vada sau sa revada "California Dreamin’ (nesfarsit), anuntam pe aceasta cale ca filmul realizat de Cristian Nemescu si Andrei Toncu va putea fi vazut la 31 martie, de la ora 16:45, la Cinema Studio. Acest unic lungmetraj al celor doi, care a avut premiera dupa disparitia lor intr-un cumplit accident de masina, a castigat premii importante, printre care "Un Certain Regard' la Cannes.

Festivalul NexT se va extinde, la aceasta editie: va ajunge la Targu Mures, scurtmetrajele din proiectia speciala "Cristi & Otto' fiind programate la 30 si 31 martie, la "J’ai Bistrot'.
In cadrul festivalului vor avea loc si seminarii, conferinte, master-class – toate in sprijinul cineastilor si al studentilor de la facultatile de Film.
Vor fi o serie de premii pentru filmele din competitie: Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Roman si Kodak CineLabs Romania; Premiul "Cristian Nemescu' pentru cea mai buna regie, Premiul "Andrei Toncu' pentru cea mai buna coloana sonora (amandoua oferite de ICR); Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc; Premiul Publicului si Premiul Publicului pentru film romanesc.

Organizat de Societatea Culturala NexT, benefiind de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii, Festivalul NexT se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei.

×