x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Michele Placido rămâne Cattani.

Michele Placido rămâne Cattani.

05 Iun 2011   •   21:00
Michele Placido rămâne Cattani.

Primul week-end la TIFF s-a dove­dit a fi, asa cum ne asteptam, extrem de aglomerat. Frustrant intrucatva din partea fanilor care au trebuit sa "lu­cre­ze pe text" (a se citit pe tabelele caietului-program) si sa-si impuna un itinerariu asemantor unui triatlon; genial din partea organizatorilor, care au dovedit ca se pot face inca si mai multe evenimente din care ai ce sa alegi.

Inca de a doua zi s-a anuntat pri­mul invitat special: actorul si regizo­rul italian Michele Placido. El a fost rasplatit cu Premiul pentru Intreaga Activitate.

Inmanarea trofeului a fost facuta de nimeni alta decat Monica Bar­l­a­deanu in fata celor 1.000 de spectatori prezenti in Piata Unirii, la Ursus Open Air, pentru a urmari cea mai re­centa productie semnata de cunoscutul cineast: lungmetrajul "Vallanzasca", care a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Venetia din 2010 (in distributia careia face parte si actrita romanca).

Numele lui Michele Placido se adauga, astfel, unei liste de nume pres­tigioase ale cinematografiei de pe continent, recompensate cu ace­lasi trofeu, pe care se regasesc, prin­tre altii, Wim Wenders, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Franco Nero, Vanessa Redgrave sau Annie Girardot.

In cadrul ceremoniei emo­tio­na­n-te gazduite de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, care a amintit de cariera bogata a italianului extrem de indragit de publicul romanesc pentru rolul antologic din serialul "Caracatita", Placido a mul­tu­mit organizatorilor pentru dis­tinc­tia oferita. Cineastul a urcat pe scena avand in mana numarul 2 al Ape­riTIFF, cotidianul oficial al festiva­lului, care a titrat "Bun venit, domnu­le comisar Cattani!". "Ma simt feri­cit si onorat sa ma aflu aici, la Cluj, la cea de-a zecea editie a festivalului. Acest ziar, AperiTIFF, a fost primul lucru pe care l-am vazut astazi, cand am coborat din avion, si trebuie sa spun ca, privind fotografia de pe co­perta, mi-am dat seama ca, desi am imbatranit, sunt inca un barbat frumos. M-am bucurat sa regasesc in articolul de fond numele Monicai Barladeanu, careia ii multumesc pentru ca mi-a facut cunostinta cu Noul Ci­nema Romanesc si cu reprezentantii sai. Actorul a dezvaluit publi­cului TIFF faptul ca Monica Bar­ladeanu este protagonista urmatorului sau lungmetraj, o coproductie Italia – Romania, care trateaza pro­blema migratiei italienilor catre Germania in anii '60, si care urmeaza sa fie turnata in luna noiembrie in tara.

Placido a multumit organizatorilor si pentru selectionarea filmului "Vallanzasca" in programul festiva­lului: "Vallanzasca e un film pe care multi l-au boicotat in tara mea, deoarece arata ca Italia nu inseamna doar Papa, Berlusconi, Michelangelo si arta". El a apreciat ca "este de da­toria cineastilor sa povesteasca istoria tarii", iar impresionantul portret al raului facut de regizor temutului ma­fiot Renato Vallanzasca dovedeste ca "cinema-ul are liber­ta­tea de a povesti orice".

PS. Multe sunt filmele care merita va­zute la TIFF. Cu o parte dintre ele s-ar putea sa va mai ciocniti. Daca dati de ele, nu trebuie ratate. Sa nu zi­ceti ca nu v-am spus. Printre ele: "Ne­ver Let Me Go/ Sa nu ma parasesti" (cu Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley – o drama cu­tre­mu­ra­toare, multipremiata, putin cam depresiva, dar care merita vazuta, macar ca experienta); "Winter's Bone/ Mainile tatalui me" (patru nomina­lizari Oscar 2011, si cu asta am spus totul – culmea, un film atat de nea­me­rican si american totodata) si "Another Year/ Un an din viata" (umor si interpretare britanica de exceptie, selectionat anul trecut la Cannes si nominalizat in acest an la Oscar pentru scenariu original).

×