x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Multe premii la Festivalul de film studenţesc. Evenimentul a fost dedicat memoriei regizorului Geo Saizescu

Multe premii la Festivalul de film studenţesc. Evenimentul a fost dedicat memoriei regizorului Geo Saizescu

de Maria Sârbu    |    17 Noi 2013   •   21:22
Multe premii la Festivalul de film studenţesc. Evenimentul a fost dedicat memoriei regizorului Geo Saizescu

Peste 50 de filme, producţii ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), Universităţii Hyperion şi Universităţii Media, au fost proiectate, timp de trei zile, în cadrul Festivalului de film studenţesc “Geo Saizescu”, desfăşurat la Sala Union a Cinematecii Române. Competiţia nu a fost una uşoară, dacă ne gândim că din juriu au făcut parte Cristian Tudor Popescu, scriitor, jurnalist şi filmolog (preşedinte), Cristina Corciovescu, critic de film, Constantin Popescu, regizor, Bogdan Dumitrache, actor, şi Tudor Mircea, director de imagine. Responsabili şi serioşi, precum îi ştim, aceştea au decis ca Trofeul “Geo Saizescu” să fie acordat filmului “Pastila fericirii”, în regia Ceciliei Felméri, de la UNATC. Această şcoală de film a confirmat încă o dată că este foarte bună, majoritatea distincţiilor obţinându-le tinerii cineaşti de aici.

La UNATC au mers şi: Premiul pentru cea mai bună regie - mediu-metrajul “Rev(b)elion” de Matei-Lucaci Grunberg; Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune - “În acvariu”, regia Tudor Jurgiu, care a obţinut şi Premiul pentru cel mai bun scenariu; Premiul pentru cel mai bun film documentar – “13” - de Sânziana Vizinteanu; Premiul pentru cel mai bun film experimental - “Pescuitorul de imagini” de Alexandru Petru Bădeliţă.

Au fost răsplătiţi cu distincţii şi interpreţii. Premiul pentru cel mai bun rol feminin l-a primit Maria Mitu, pentru rolurile din filmele “Tati” şi “În acvariu”, iar Premiul pentru cel mai bun rol masculin - Gabriel Costin, pentru prestaţia sa din comedia “Poc, Trosc şi-un tort cu frişcă”.

Premiul pentru cea mai bună imagine l-a câştigat Şerban Ionescu pentru filmul “Ceasul rău, pisica neagră”, producţie a Universităţii Media. Juriul a acordat şi o Menţiune specială documentarului “Dans”, în regia lui Adi Tudorache, producţie a Universităţii Hyperion.

Deşi este dedicat lor, acest festival nu prea s-a bucurat de prezenţa studenţilor, după cum aflăm dintr-un comunicat de presă, în care se arată: “Din păcate, absenţa studenţilor din sala de cinema în cele trei zile de proiecţii, lipsa lor de interes faţă de propria lor meserie, este mai mult decât îngrijorătoare. Şi nu doar studenţii au absentat, dar şi profesorii lor”.

Pe de altă parte, festivalul, al cărui director a fost regizorul Cătălin Saizescu, “a reuşit să omagieze memoria celui care a creat comedii memorabile (...) şi a radiografiat nivelul şcolilor de film la ora actuală”. Să sperăm că evenimentul va creşte în timp, dacă, desigur, va continua. Doar ştim că “cineMAiubit” - Festivalul internaţional de film studenţesc, organizat de 17 ani de UNATC şi Fundaţia cineMAiubit, se bucură de mare succes în primul rând la studenţi. Ediţia 2013, a XVII-a, va avea loc între 2 şi 5 decembrie. Sunt aşteptate producţii ale şcolilor de film din România şi din străinătate. Fiecare ediţie a acestui festival lasă ceva important în memoria publicului. Mulţi dintre regizorii celebri de astăzi, cei din noul val, au avut filme premiate la cineMAiubit.

×
Subiecte în articol: Geo Saizescu