x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "NexT", cu filme şi seminarii

"NexT", cu filme şi seminarii

de Maria Sârbu    |    31 Mar 2008   •   00:00

Ediţia 2008 a Festivalului internaţional de scurt şi mediumetraj "NexT", iniţiat anul trecut pentru a duce mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu (Bucureşti, 7-13 aprilie), se extinde la această ediţie pe durata unei săptămâni, urmând să fie proiectate peste o sută de filme.

Ediţia 2008 a Festivalului internaţional de scurt şi mediumetraj "NexT", iniţiat anul trecut pentru a duce mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu (Bucureşti, 7-13 aprilie), se extinde la această ediţie pe durata unei săptămâni, urmând să fie proiectate peste o sută de filme.


În program sunt incluse peliculele celor doi tineri cineaşti dispăruţi prematur - de la lungmetrajul ”California Dreamin’ (Nesfârşit)” şi mediumetrajul ”Marilena de la P7”, până la scurt-metrajele lor studenţeşti - ”Mihai şi Cristina”, ”Poveste la scara C”, ”Cădere liberă” (regia Dorin Stana, sound design Andrei Toncu), ”Munceşte acum” (regia Ion Puican, sound design Andrei Toncu), ”Mecano” (în regia lui Cristian Nemescu, Daniel Şerbănică şi Florin Şerban) şi filmul lui Radu Jude ”Lampa cu căciulă”, laureat la Sundance Festival în 2007, al cărui sound design îi poartă semnătura lui Andrei Toncu.


În secţiunea specială dedicată filmelor la care au lucrat Cristian Nemescu şi Andrei Toncu va fi prezentat în premieră scurtmetrajul de animaţie ”Remiza” (regia Valeriu Stihi), la care Andrei a realizat coloana sonoră. Vor concura 30 de filme din 20 de ţări.

Proiecţiile şi restul evenimentelor vor avea loc la Sala Eforie a Cinematecii Române, la sediul Orange Concept Store şi la Muzeul Ţăranului Român.

În gala de deschidere vor fi prezentate filme ale secţiunii “Şi ei au fost NexT Generation”, scurtmetraje realizate de regizorii Titus Muntean (“Pro Patria”), Radu Dragomir (“Sâmbătă seara”), Tudor Giurgiu (“Singur(ă) pe lume” şi “Popcorn Story”), Alexandru Maftei (“În fiecare zi e noapte”) şi Radu Muntean (“Ea”şi “Tragica poveste de dragoste a celor doi”).

Spectatorii sunt invitaţi să vadă cele peste o sută de filme, dar şi să participe la o serie de seminarii, la care se va discuta, între altele, şi despre etapele de realizare ale unui film de scurt sau mediumetraj – de la concepţia regizorală la naşterea sunetelor şi ajungând la faza de distribuţie.


Cristian Mungiu va susţine un master-class despre regie. Seminarul de sound design, construit din două sesiuni distincte - “Cât de importantă este coloana sonoră pentru un regizor?” şi “Bucureşti – Paris – Bucureşti: o călătorie tur-retur în muzica de film şi coloana sonoră” - îi va avea invitaţi pe regizorul canadian Jamie Travis şi respectiv pe sound designerul Cristinel Şirli şi compozitorul Vasile Şirli.

Organizatorii s-au gândit să dezbată şi o problemă legată de reprezentarea artiştilor de către un agent, invitându-l pe David Flynn, agent artistic la “United Talents Agency”, agenţia care îi reprezintă, printre numeroşi artişti şi tehnicieni nominalizaţi şi premiaţi la Oscar, Globul de Aur şi alte manifestări de gen, pe Ethan şi Joel Coen. Flynn este membru activ BAFTA şi este o prezenţă constantă la cele mai importante festivaluri de film, printre care Cannes, Toronto şi Sundance, mereu în căutare de noi talente.


Un seminar va fi dedicat distribuţiei de film. A fost invitat la NexT şi Meinolf Zurhorst – director al departamentului de film ZDF – ARTE. Organizatorii festivalului cred că prezenţa lui la Bucureşti constituie un atu pentru tinerii realizatori de film, creaţiile lor fiind astfel în atenţia uneia dintre cele mai influente persoane pe piaţa de achiziţii de film şi co-producţii din întreaga lume.

×
Subiecte în articol: arte film