x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "Nuntă în Basarabia" prezentat la Beijing

"Nuntă în Basarabia" prezentat la Beijing

de Dan Tomozei    |    06 Mar 2012   •   16:29
"Nuntă în Basarabia" prezentat la Beijing
Corespondenta din China
Coproductia romano-moldo-luxemburgheza "Nunta in Basarabia", in regia lui Napoleon Toader, a fost prezentat, marti seara, in premiera in China, in cadrul celei de-a 17-a editii a Sarbatorii Francofoniei aflata in desfasurare in marea tara asiatica. Evenimentul a fost organizat la Ambasada Romaniei din Beijing, alaturi de gazda evenimentului, ambasadorul Romulus-Doru Costea, fiind prezent si ambasadorul Republicii Moldova, Anatol Urecheanu.

In fata a cateva zeci de chinezi vorbitori de limba romana dar si a micii comunitati de romani si moldoveni din Beijing, filmul s-a bucurat de un real succes, fiind gustat gratie situatiilor limita in care sunt puse personajele.

"Nunta in Basarabia" este povestea de dragoste a doi tineri, el dirijor din Romania, ea pianista din Republica Moldova, care doresc sa organizeze o nunta la Chisinau pentru a aduna banii de avans pentru un apartament in Bucuresti. Asemanarile si diferenete cultural existente intre cele doua tari transform atat relatia tinerilor casatoriti cat si intreaga poveste intr-un spectacol al ridicolului si umorului negru, varful fiind atins in momentul in care fericirea celor doi ajunge sa fie jucata la "bursa" orgoliilor financiare a rudelor. Filmul scoate in evidenta deosebirile de educatie, cultura si convingerile politice si istorice ale celor doua familii prezente la nunta, productia transmitand un puternic mesaj de toleranta si speranta.
Ambasada Romaniei va mai fi gazda proiectiilor: "Refractaier" (Luxembourg) - 13 martie, "Un homme qui crie" (Ciad) - 20 martie, "Coeur animal" (Elvetia) - 27 martie.

Sarbatoarea Francofoniei se va desfasura in perioada 3 - 25 martie, in 15 orase din China, avand ca principale sectiuni: film, muzica si literatura. La evenimente participa 30 de tari francofone cu ambasade in R.P. Chineza.

×
Subiecte în articol: nunta in basarabia