x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film "O lacrimă de fată" la Londra

"O lacrimă de fată" la Londra

11 Iun 2010   •   00:00

Filmul "O lacrimă de fată" (1980) de Iosif Demian va fi proiectat la 15 iunie în cadrul programului Cinemateca Românească a Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti. Din distribuţie fac parte actorii Anton Aftenie, Dorel Vişan, George Bussun, George Negoescu, Luiza Orosz, Costel Rădulescu, Horia Baciu, Dragoş Pâslaru.



Scurtmetrajul de 16 mm realizat de un cameraman poliţist investighează moartea misterioasă a unei tinere, filmul de 16 mm fiind încadrat într-unul de 35 mm. Acesta din urmă - realizat de Demian - se identifică însă complet cu filmul investigaţiei realizate de Poliţie, însă treptat cele două cadre se separă. Pelicula de 16 mm urmăreşte crima. Cea de 35 mm devine din ce în ce mai mult un portret al comunităţii în care s-a întâmplat crima şi al consecinţelor acesteia.

Iosif Demian a studiat la IATC Bucureşti. Înainte de a emigra în Australia a semnat imaginea unor filme-reper ca "Nunta de piatră" sau "Apa ca un bivol negru". O lacrimă de fată a fost selecţionat la Cannes în 1981. În prezent, Demian este unul dintre cei mai respectaţi profesori de imagine de film din Australia. Printre studenţii săi s-a numărat şi Dion Beebe (Miami Vice, Collateral, Chicago), distins cu Oscar pentru imaginea filmului "Memoriile unei gheişe". O lacrimă de fată este al patrulea film din programul Cinemateca Românească, care prezintă la ICR Londra cele mai bune filme româneşti din toate timpurile. Următoarea proiecţie va fi "California Dreamin" de Cristian Nemescu (2006), la 13 iulie. Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra.

×
Subiecte în articol: film