x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film OWR #16 warm-up: poate exista vindecare prin artă? Focus Ucraina

OWR #16 warm-up: poate exista vindecare prin artă? Focus Ucraina

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Feb 2023   •   17:40
OWR #16 warm-up: poate exista vindecare prin artă? Focus Ucraina

La un an de când Rusia a invadat Ucraina și a aruncat în aer stabilitatea din regiune, rețeaua ̂ și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului invită publicul la o proiecție de film, urmată de o dezbatere despre ̂ , respectiv în înțelegerea și fixarea realității.

Documentarul „The Hamlet Syndrome” spune povestea a cinci tineri care participă la o punere în scenă unică, ce își propune să traseze paralele între experiențele lor de război și „Hamlet”, piesa lui Shakespeare. Pentru fiecare dintre ei, scena reprezintă o platformă pentru exprimarea suferinței, prin celebra întrebare „A fi sau a nu fi?,” o dilemă care se aplică și vieților lor. Protagoniștii se luptă cu dezamăgirea, neputința și furia, încercând să-și reașeze viețile în timp ce procesează trecutul dureros și experiența războiului din Crimeea, din 2014: Slavik a fost luat prizonier, Katya tânjește după iertarea mamei sale pentru că s-a alăturat armatei, Rodion a evadat din Donbas și se confruntă acum cu homofobia crescândă, Roman încă se luptă cu amintirile traumatizante din timpul războiului, când a lucrat ca paramedic pe front, iar Oxana se zbate pe frontul artistic, ca actriță.

După film vom discuta despre efectele pe care un an de conflict le are asupra mentalului individual și colectiv (atât în ceea ce îi privește pe cetățenii ucraineni, cât și pe noi, populația vecină și gazdă) și vom analiza în ce măsură arta poate fi un instrument terapeutic, indiferent dacă o practici în mod profesionist sau nu. Vor participa:

 

Olena Illienko este actriță de cinema, teatru și antrenor de fitness din Kiev. A absolvit Facultatea de Cinematografie în 1986 și de atunci a jucat aproape 40 de roluri în filme și seriale. Face parte din echipa de teatru JART, care participă cu succes la festivaluri de pantomimă și teatru fizic.În plus, Olena are o experiență de 30 de ani în profesia de antrenor de diferite clase, printre care Stretching, Eco Fitness, Mind Body, cu diplomă de antrenor de fitness de la Federația Franceză de Educație Fizică și Gimnastică și Universitatea de Educație Sportivă din Kiev. În București coordonează un program de mindfulness pentru persoanele refugiate din Ucraina.

Ksenia Kozlovskaya e instructor de dans și coregraf. Vine din Kiev și de mai bine de 12 ani face dansuri latino, dar instructor este doar de 7 ani. După primul spectacol la scară mare, din 2017, au urmat participări la cele mai importante evenimente de dans din Germania, Polonia, Turcia și Ucraina. Ksenia are o școală de dans în Kiev. În România lucrează ca youth worker la Romanian Angel Appeal și își conduce echipa Xena’s Reinas de la distanță, pentru că munca a continuat alături de fetele care au ales să rămână în Ucraina. În ianuarie, trupa a prezentat un nou spectacol, Malaguena, realizat în condiții extrem de dure, în vuietul alarmei de război și al bombardamentelor. Skype a fost de ajutor, dar până la un punct.

 

este psihoterapeut specialist autonom, supervizor în psihoterapia integrativă a traumei și membru al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) încă de la înființare, din 2010.

 

×
Subiecte în articol: Focus Ucraina OWR #16 breşă