x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiile Oscar 2017. Un sirian nominalizat nu poate participa la ceremonie pentru că pașaportul i-a fost anulat

Premiile Oscar 2017. Un sirian nominalizat nu poate participa la ceremonie pentru că pașaportul i-a fost anulat

26 Feb 2017   •   15:00
Premiile Oscar 2017. Un sirian nominalizat nu poate participa la ceremonie pentru că pașaportul i-a fost anulat

Un cameraman şi salvator sirian care se numără printre realizatorii documentarului "The White Helmets" nominalizat la un premiu Oscar nu va putea lua parte la ceremonia din Los Angeles deoarece guvernul de la Damasc i-a anulat paşaportul, potrivit Reuters şi AFP. Gupul "The White Helmets" ("Căştile albe") operează un serviciu civil de salvare ce acţionează în anumite părţi din Siria aflate sub controlul rebelilor, afectate de bombardamentele sângeroase declanşate de forţele guvernamentale şi de aviaţia rusă în timpul războiului civil care a pus la pământ cartiere întregi. 

Pelicula, nominalizată la Oscar la categoria cel mai bun scurtmetraj documentar, spune povestea vieţii de zi cu zi a voluntarilor. Guvernul sirian, sub conducerea preşedintelui Bashar al-Assad, a acuzat grupul Căştile Albe că ar face front comun cu al Qaeda şi că ar fi falsificat în scop propagandistic filmările ce înfăţişează urmările bombardamentelor, acuzaţii negate de Căştile Albe, conform Reuters. 

Doi dintre salvatori, liderul grupului Raed Saleh şi Khaled Khatib, care este şi cameraman, au primit vizele din partea Statelor Unite pentru a vizita ţara cu ocazia ceremoniei premiilor Oscar, ce va avea loc duminică noapte. Paşaportul lui Khatib a fost, însă, anulat. "După trei zile la aeroport, nu am fost autorizat să merg la Oscaruri. Am avut o viză americană, dar paşaportul nu mi-a fost acceptat. Trist, dar am treabă importantă de făcut aici ", a scris sâmbătă pe Twitter Khaled Khatib. Acest lucru a fost confirmat, duminică, de grupul Căştile Albe, printr-un comunicat potrivit căruia Saleh nu îşi va putea părăsi munca din cauza bombardamentelor intesive, iar Khatib nu poate participa la eveniment deoarece guvernul de la Damasc i-a anulat paşaportul. 


Khaled Khatib - Twitter page


"Sunt necesare documente valabile pentru a călători în Statele Unite", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciului de Imigrare al SUA (CBP). Grupul "Syria Civil Defence mai arată în comunicat că este recunoscător pentru susţinerea pe care filmul "The White Helmets" o oferă pentru ca mesajul umanitar să ajungă în toată lumea". 

Khatib a dezvăluit pentru AFP că are "prea mult de lucru din cauza bombardamentelor" şi că lucrează în prezent "la producţia unui alt film despre Căştile Albe, care ar trebui să fie gata în două săptămâni", adaugă Agerpres.

×