x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Prezentarea filmului „Jokers – Art Can Save a Life” la Cinema Elvire Popesco din București

Prezentarea filmului „Jokers – Art Can Save a Life” la Cinema Elvire Popesco din București

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Ian 2024   •   20:13
Prezentarea filmului „Jokers – Art Can Save a Life” la Cinema Elvire Popesco din București

Pe 29 ianuarie la Cinema Elvire Popesco din București va avea loc vizionarea în avanpremieră a filmului „Jokers – Art Can Save a Life”.

Filmul „Jokers – Art Can Save a Life” spune povestea unui grup de orfani care, în timpul dictaturii lui Ceaușescu fug din „orfelinatele terorii” și își găsesc refugiu în canalele orașului București, unde își continuă existența și după Revoluția din 1989.

 

În 1992, clovnul franco-algerian Miloud Oukili sosește la București și este șocat la vederea unor copii slabi care ies din gurile de canal ale orașului. Se hotărăște să meargă să-i găsească în canalizare; le devine prieten și îi învață arta circului ca antidot împotriva durerii și singurătății. Câțiva ani mai târziu, creează FUNDAȚIA PARADA care devine imediat o casă pentru mulți foști copii din canalizare care între timp au devenit artiști. Ei sunt „Jokers”.

 

Treizeci de ani mai târziu, Jokers continuă să urmeze calea artistică mulțumită lui Franco Aloisio și Ionut Jugureanu, care preiau conducerea Fundației Parada la începutul anilor 2000.

 

În 2006, realizatoarea de film, Michela Scolari, sosește la București. Mulțumită Fundației Parada, Michela a putut înțelege mai bine realitatea străzilor din București și s-a împrietenit cu mulți dintre copii.

Michela Scolari spune: „Am aflat prima dată despre comunitatea clandestină din canalizare, acum cincisprezece ani, când am fost la București pentru un film. Am fost șocată, emoționată și speriată de această lume secretă. Atunci i-am cunoscut pe Franco Aloisio, pe Ionut Jugureanu de la Parada si prin intermediul lor, pe Jokers. M-am îndrăgostit de ei. Marian, Alina, Alin, Riki, Iulian și mulți alții sunt și astăzi prietenii mei dragi. Acesta este primul documentar real despre comunitatea de copii din București și despre clovnul care le-a salvat viețile transformându-i în artiști. JOKERS este modul meu de a mulțumi fundației PARADA, pentru că le-a schimbat viața pentru totdeauna, dar și pe-a mea. Și sunt sigură că acest documentar va schimba și viețile voastre.”

 

Jokers – Art Can Save a Life  a fost scris de Michela Scolari și Ligia Ciornei, regizat de Michela Scolari și montat de Silvia Matei (Chainsaw Europe). Muzica a fost compusă de Ian Scott și Giuseppe Lombardi.

Jokers – Art Can Save a Life  a fost produs de Michela Scolari și Felix Maximilian pentru Bradamante Entertainment (România), Chainsaw România, Grandave Capital (Los Angeles), grupul de la Hollywood prezidat de Ruben Islas și regizat de Christopher Acebo și Stanley Preschutti, Orio Navarra pentru The Pepegas Team, în asociere cu câștigătorii premiilor Emmy David Zuckerman, Michael Cascio, Herbert Primig, Jeffrey Calman, actrița Claudia Gerini și actorul Jerry Ying, cu sprijinul Națiunilor Unite și al Majestății Sale Angelique-Monét de Etienne.

 

Producătorii și-au unit forțele pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la orfani și pentru a ajuta PARADA să construiască centrul de primire pentru femeile victime ale violenței și abuzului de gen, „Casa Iuliana Dobrescu”.

 

Renumita actriță italiană Claudia Gerini este ambasadoarea Fundației Parada, precum și producătoarea filmului Jokers – Art Can Save a Life .

 

Jokers – Art Can Save a Life  a obținut premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Premiul i-a fost acordat Michelei Scolari, alături de Jeff Bridges și Barry Alexander Brown, de două ori câștigător al premiului Oscar. De asemenea, a urmat premiul Starlight International Cinema Award la ediția cu numărul 79 a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

 

Claudia Gerini

Cu peste 100 de filme în portofoliu, Claudia Gerini este una dintre cele mai renumite actrițe italience. A lucrat cu Giuseppe Tornatore, cu Keanu Reeves în „John Wick”, cu Mel Gibson în „The Passion” și este una dintre protagonistele seriei TV pentru Netflix „Suburra”. Claudia este activistă pentru drepturile copiilor și împotriva violenței asupra femeilor, motiv pentru care a devenit ambasadoarea fundației Parada.

Claudia este la București pentru avanpremiera lungmetrajului „Jokers”, fiind una dintre producătoare. Va fi asemenea protagonista unui film  scris și regizat de realizatoarea română de film, Ligia Ciornei, ce va fi filmat în următoarele luni.

 

Avanpremiera filmului se va desfășura sub patronajul Ambasadei Franței în România, al Ambasadei Italiei în România, are ca parteneri Confindustria România, Institutul Francez de Cultură, Camera de Comerț Franceză pentru România, cu sprijinul societăților Banca Ifis, Pirelli, Prysmian Group, Hotel Intercontinental și Rartel.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Jokers Cinema Elvire Popesco