x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Prinţesa de Montpensier” vine în România

“Prinţesa de Montpensier” vine în România

14 Apr 2011   •   16:02
“Prinţesa de Montpensier” vine în România

Regizat de Bernard Tavernier, un nume recunoscut în cinematografia internaţională de aproape 40 de ani, “Prinţesa de Montpensier”/”Princesse de Montpensier” a făcut parte din selecţia oficială a filmelor din competiţia de anul acesta de la Cannes şi va fi lansat vineri, 15 aprilie, in cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film, odată cu lansarea în SUA. Lungmetrajul îi are în distribuţie pe Melanie Thierry (Premiul Cesar pentru cea mai promiţătoare speranţă feminină), Lambert Wilson (peste 60 de filme, printre care seria “Matrix” şi “Oameni şi zei” - Marele Premiu, Cannes 2010), Gaspard Ulliel (“Hannibal Lecter”, “Paris je t'aime”), Gregoire Leprince-Ringuet şi Raphael Personnaz. În prima săptămână în cinematografe (15 - 21 aprilie), “Prinţesa de Montpensier” va rula în Bucureşti, în cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza şi Studio (la acesta din urmă, de luni, 18 aprilie), pentru ca în perioada următoare să ajungă în toată ţara. Lambert Wilson şi Gaspard Ulliel au făcut teatru şi film şi în România. Primul a prezentat pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, în calitate de regizor, "Music-Hall”, de Jean-Luc Lagarce, cu Fanny Ardant în rolul principal (2009), iar cel de-al doilea a jucat în “Jacquou le Croquant”, filmat la Buftea.

Filmul spune povestea Mariei de Mezieres, una dintre cele mai bogate moştenitoare din Franţa, îl iubeşte pe tânărul duce de Guise, supranumit mai târziu, în istorie, "Scarface”. Acţiunea se petrece în anul 1562, în Franţa, sub domnia lui Carol al nouălea, când războaiele religioase fac ravagii. În interesul familiei sale, tatăl ei, Marchizul de Mezieres, o obligă însă pe Marie să se mărite cu prinţul de Montpensier, pe care ea nu l-a întâlnit niciodată.
În curând, prinţul este chemat de Carol al nouălea să se alăture războiului împotriva protestanţilor. Cum întreaga ţară devenise un sângeros câmp de luptă, el îşi trimite tânăra soţie la Champigny, unul dintre cele mai retrase castele ale sale, însoţită de Contele de Chabannes, vechiul său prieten şi tutore. Prinţul îi cere lui Chabannes să o pregătească pe prinţesă pentru ziua când ea va ajunge la curte. Izolată la Champigny, Marie încearcă să uite pasiunea pe care încă o are pentru ducele de Guise. Întâmplarea şi schimbarea cursului războiului fac ca de Guise şi ducele d'Anjou, viitorul Henri III, să ajungă la Champigny la scurt timp după sosirea lui Montpensier. Anjou se îndrăgosteşte nebuneşte de prinţesă, pe care ajunsese să o iubească, în zilele petrecute la Champigny, şi Chabannes, iar Maria va deveni miza acestor pasiuni rivale şi violente.

×