x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ptiu, drace!

Ptiu, drace!

de Oana-Maria Baltoc    |    10 Sep 2010   •   00:00
Ptiu, drace!

În pielea lui Satana, Necuratul, Belzebut, Mefisto, Dracul, Diavolul, Lucifer, Scaraoţchi.



"Dar ce vă miraţi, eu sunt Mefisto, Mefisto... Adică Dracul. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar anul trecut am visat că am ajuns în Rai. Anul ăsta m-am mutat mult mai jos", spunea foarte convingător regretatul şi inimi­ta­bilul Toma Caragiu în celebrul scheci "Mefisto" scris de Dan Mihăescu şi de Grigore Pop.

Actorii s-au întrecut de-a lungul timpului în a-i da viaţă perso­najului negativ suprem: Diavolul. Şi nu degeaba se zice în lumea artiş­tilor că un rol negativ îţi oferă mult mai multe şanse să-ţi pui în valoa­re ta­lentul decât unul pozitiv.

În multe dintre cazuri, acest lucru s-a şi adeverit. Prestaţia lui Al Pacino în filmul "Avocatul diavolului" este de referinţă. Atât de bine s-a jucat actorul de-a Satana, în­cât mulţi s-au întrebat în glumă dacă nu cumva a făcut pact cu necura­tul. Şi Robert de Niro a intrat în pielea lui Louis Cyphre (adică Lucifer, asta dacă nu ţi-a luat dracu' minţile şi gă­selniţa cu numele nu-ţi sare-n ochi din prima) în pelicula "Angel Heart". Tripleta de aur este întregită de Jack Nicholson, un belzebut împieliţat în ecranizarea "Vră­ji­toarele din Eastwick", cotoroanţe interpretate magistral de Susan Sarandon, Cher şi Michelle Pfeiffer.  

Apocalipsa 20:7. De neuitat este şi rolul făcut de suedezul Peter Stormare în "Constantine", un necurat înveşmân­tat în alb din cap până în pi­cioare, dar şi replica pe care Gabriel Byrne i-a dat-o lui Arnold Schwartzenegger în "Apocalipsa", luând în­fă­ţi­şa­rea dia­volului, într-un film care şi-a pro­pus să contureze prooroci­rea: "Când se vor împlini cei o mie de ani, Sa­­tana va fi dezlegat şi va ieşi din tem­niţa lui" (Apocalipsa 20:7). Lord al întuneri­cu­lui de la coarnele im­pre­sio­nante până la copitele despicate este Tim Cur­ry în "Legend", un fanta­sy din dis­tri­buţia căruia face parte şi Tom Cruise.

Nu lipsesc diavoliţele sexy. Două, de neratat, ar fi Elizabeth Hurley în "Pact cu diavoliţa"/ "Bedazz­led", unde îi pune inima pe jar bietului Brendon Fraser, jucându-se de-a peştişorul de aur şi promiţându-i ma­rea cu sarea, şi Jennifer Love Hewitt în "Cel mai scurt drum spre fericire"/"The Devil and Daniel Webster", într-o poveste clasică despre un bărbat (Alec Baldwin), care îşi vinde sufletul diavolului în schimbul bogăţiei. Merită amintită Rosalinda Celentano, fiica artistului italian Adriano Celentano, care a rămas în memoria multor cinefili cu rolul din "Patimile lui Christos", în special pentru impactul vizual pe care îl are apariţia sa în chip de Satana.

×
Subiecte în articol: film