x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Radu Gabrea și Ioan T. Morar. Film & Literatură. Proiecția filmului „O poveste de dragoste, Lindenfeld”

Radu Gabrea și Ioan T. Morar. Film & Literatură. Proiecția filmului „O poveste de dragoste, Lindenfeld”

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Iun 2024   •   20:45
Radu Gabrea și Ioan T. Morar. Film & Literatură. Proiecția filmului „O poveste de dragoste, Lindenfeld”

Goethe-Institut și Asociația Euro-Fest organizează al treilea eveniment dedicat regizorului Radu Gabrea, creator de imagini și personaje care au marcat istoria cinematografiei româno-germane. Sub același generic - „Film & Literatură”, vom revedea pelicula „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, inspirată de romanul scriitorului Ioan T. Morar, chiar în ziua de 20 iunie 2024, la 87 de ani de la nașterea regizorului Radu Gabrea. Proiecția va avea loc de la ora 18:30, la Pavilionul Goethe-Institut.

Romanul „Lindenfeld” de Ioan T. Morar a apărut în anul 2005 la Editura Polirom și a fost distins cu Premiul Național de Proză al Ziarului de Iași. Cartea reprezintă debutul în proză al scriitorului și este o parabolă despre o societate artificială, în care viața însăși este o „fabulă” căreia, firește, nu-i lipsește morala. În Lindenfeld, sat părăsit al șvabilor bănățeni, se pune la punct o reprezentație grandioasă pentru un singur spectator, fiu al satului fugit în Germania, care își dorește să facă o vizită acasă, după mulți ani. Plecând de la romanul lui Ioan T. Morar și de la scenariul inițial scris de Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu, ulterior rescris de Adrian Lustig, Radu Gabrea creează filmul „O poveste de dragoste, Lindenfeld” în anul 2013, cu Victor Rebengiuc și Victoria Cociaș în rolurile unor îndrăgostiți despărțiți de istorie.    

 

Victoria Cociaş joacă rolul personajului Helga la maturitate, singurul locuitor al unui sat din Banat odinioară populat, în zilele noastre abandonat şi uitat de lume. Pentru acest rol, Victoria Cociaș a fost distinsă cu premiul “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film “Love is folly” din Varna, Bulgaria.

Victor Rebengiuc este Ully Winkler, preşedintele unei mari companii din Germania, care vede la televizor un reportaj despre un sat din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945. Acum, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a făcut avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din tinereţe. Filmul pune accentul pe povestea de iubire dintre Ully și Helga, cu o tandrețe și delicatețe care impresionează privitorii.

 

Alături de Victor Rebengiuc și Victoria Cociaș, din distribuția filmului fac parte actorii Mircea Diaconu, Ion Caramitru, Alexandru Georgescu, Alexandru Mihăescu, András Demeter, Monica Ghiuță, Mihai Bisericanu, Alexandru Bindea, Mihai Stănescu, Axel Moustache, Luminița Erga, Nicodim Ungureanu, Ioana Bugarin (debut în cinema), Horațiu Covlescu, Marcel Horobeț, Olivia Niță și alții.    

 

Filmul a fost prezentat în premieră mondială pe 13 februarie 2014 la Berlin, iar premiera românească a avut loc pe 20 iunie 2014. La Festivalul Ecranizărilor Literare UCIN 2014 lui Radu Gabrea i-a fost decernat Premiul pentru Regie. Pelicula a fost prezentată la TIFF Sibiu și la mai multe festivaluri internaţionale: San Diego Film Festival, Bogotá International Film Festival, Thessaloniki International Film Festival, Marché du Film - Festival de Cannes, Săptămâna Filmului Românesc la Nisa, Festivalul Internațional de Film “Love is folly” din Bulgaria.

Film în limba română. Dialogurile în limba germană din film sunt subtitrate în limba română.

Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul, la care vor participa actori din distribuție și colaboratori ai regizorului Radu Gabrea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×