Pentru ca Zeus nu era disponibil (ne referim la Liam Neeson, nu la altcineva, sa ne fereasca Olimpul) am facut un interviu cu Hades. Ralph Fiennes.
L-ati vazut in diferite filme. "Lista lui Schindler', "English Pacient', "Sfarsitul aventurii', ba chiar si in cateva filme din seria "Harry Potter'. Ultimul lui film, acum si in format DVD si Blu-Ray este insa "Furia titanilor'
● Intr-un fel, zeii din "Furia Titanilor' sunt foarte umani prin aroganta de care dau dovada, nu ti se pare?
● Ralph Fiennes: Asa sunt zeii greci. Mereu i-am considerat plini de ambitii, orgolii, tentatie si romantism. In "Furia Titanilor', relatiile dintre zei sunt mult mai bine explorate, in comparatie cu alte filme ale genului.
● Ti-a fost greu sa intri in pielea personajului, tinand cont ca ai filmat foarte mult in spatele unui ecran verde si ai fost inconjurat de efecte speciale?
● M-am obisnuit cu ecranul verde inca de cand filmam la "Harry Potter'. Te ajuta faptul ca iti este prezentata inainte o imagine de ansamblu cu rezultatul asteptat. Mai nou, regizorii pot crea o versiune electronica a ceea ce vor sa obtina, astfel incat sa ai o referinta vizuala. Am primit o poza cu Kronos, iar regizorul mi-a spus cat va fi de mare si de aici, am inceput sa imi imaginez tot felul de situatii. Intr-un final, prestatia actorului tine si de imaginatia de care da dovada.
● Atunci cand joci intr-un film fantastic sau SF, te simti mai liber decat intr-unul bazat pe fapte reale?
● Fiecare gen de film are propria disciplina; interpretarea tine de instinctul actorului. Nu m-am gandit niciodata la aceasta perspectiva. Dar pana la urma, cum stii ca interpretezi corect un zeu?! Libertatea e mare si abordarea este personala. Daca ii sugerezi publicului ca interpretezi un zeu, cu siguranta o sa te creada.
● De ce ai acceptat sa joci si in partea a doua a seriei, in Furia Titanilor?
● De fapt, inca de la inceput, mi s-a propus sa joc intr-o serie, in cazul in care prima parte va avea o continuare. Motivul pentru care am acceptat rolul este ca imi plac miturile grecesti, dar si pentru ca imi doream sa lucrez din nou cu bunul meu prieten, Liam Neeson. In cea de-a doua parte, povestea noastra este mai interesanta si mai bine dezvoltata decat in prima.
● Ultima data cand ati jucat impreuna, ati fost amandoi nominalizati la Oscar, nu?
● Foarte adevarat. S-a intamplat in urma cu mult timp, pentru filmul "Lista lui Schindler'. Tot atunci am devenit prieteni.
● Esti o persoana foarte tacuta. Nu ma asteptam la acest lucru, pentru ca pe ecran arati ca un adevarat fenomen.
● Discutia despre personalitatea unui actor poate fi pe cat de interesanta, pe atat de surprinzatoare. Dintre actorii pe care ii cunosc, mai toti sunt retrasi. S-a format o idee preconceputa cum ca actorii ar trebui sa fie extrovertiti prin definitie. Adevarul este ca sunt multi actori introvertiti.
● Dintre toate meseriile, de ce ai ales tocmai actoria?
● Am simtit ca asta trebuie sa fac. Inca de cand eram student la arte, imi placea sa pictez tot felul de decoruri de film care imi veneau in minte. Chiar si in liceu am jucat teatru si mi-a placut. Insa, actoria a devenit clar chemarea mea in momentul in care l-am descoperit pe Shakespeare. Am crescut cu cartile sale si m-am indragostit cand i-am vazul piesele interpretate la teatru. Actoria este o calatorie, in care artistul se confrunta cu tot felul de limitari, de esecuri si momente in care trebuie sa dea ce-i mai bun din el, desi nu se afla intr-o forma excelenta. Exista o curba a invatarii. Evoluezi in timp si daca ai suficient noroc cat sa primesti roluri cu regularitate, inveti si cresti. Totusi, niciodata nu incetezi sa evoluezi.