Răspunzând la invitaţia lui Cristian Mungiu pentru Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest", desfăşurat în aceste zile în Capitală, regizorul palestinian Elia Suleiman (foto) a fost prezent aici chiar din prima zi a evenimentului. A urcat, la deschidere, pe scena de la Cinema Studio, salutând publicul, a fost prezent la o conferinţă de presă, exprimându-şi încântarea pentru urbea noastră, a vorbit publicului despre filmele sale, a avut programată şi o întâlnire cu studenţii, căci acceptase să susţină un masterclass la UNATC.
Aşa cum a mărturisit, îi place să-şi "împărtăşească din cunoştinţele şi experienţele sale" viitorilor cineaşti. Cei interesaţi de filmele lui Elia Suleiman au putut afla detalii despre pasiunea sa pentru film, despre temele alese în producţiile pe care le realizează etc.
?n cadrul Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" au fost programate pelicule regizate de Elia Suleiman: "Divine Intervention" (2002), "The Time that Remains" (2009), dar şi filmul colectiv "7 Days in Havana", în care el are un scurtmetraj din cele şapte.
Tema principală în filmele lui Suleiman e axată pe conflictul dintre Israel şi Palestina, dar cineastul o tratează într-o manieră personală: "poezia şi umorul se combină cu un soi de sobrietate şi un strop de suprarealism".
Născut la Nazareth, în 1960, a trăit, între 1982 şi 1993, la New York, înainte de a reveni în ţara natală, pentru a organiza un Departament de Film şi Media la Universitatea din Birzeit (în apropiere de Ramallah, o zonă de conflicte intense), cu sprijinul Comisiei Europene.
?ntr-un interviu, Elia Suleiman spunea, referitor la cinema: "Această realitate şa ocupaţieiţ e trăită peste tot în lume, nu doar de palestinieni. Trăim astăzi într-o lume numită ?glob?, cu o multitudine de experienţe în ea. Filmele mele nu vorbesc neapărat despre Palestina. Se întâmplă să fie aşa pentru că eu sunt de acolo şi vorbesc despre experienţa mea, dar identificându-mă cu toate Palestinele care există".