x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film România la Filmul Francofoniei din China

România la Filmul Francofoniei din China

de Dan Tomozei    |    01 Mar 2012   •   12:29
România la Filmul Francofoniei din China

Romania va fi prezenta in cadrul sectiunii de film a celei de-a 17-a editii a Sarbatorii Francofoniei organizate de Ambasada Frantei in China. Filmul 'Nunta in Basarabia', o coproductie romano-moldo-luxemburgheza in regia lui Napoleon Toader, va fi prezentat in premiera publicului chinez pe 6 martie, gazda evenimentului urmand sa fie Ambasada Romaniei din Beijing.

Insarcinatul cu afaceri culturale din cadrul Ambasadei Romaniei, Bogdana Toader, a declarat in cadrul conferintei de presa organizate, joi, la Ambasada Republicii Franceze din Beijing, ca 'Romania, Franta si China sunt legate de o apetenta naturala pentru cinematografie. Acesta este motivul pentru care o coproductie romano-moldo-luxemburgheza a fost aleasa pentru a sarbatori francofonia in China'.

"Nunta in Basarabia" este o melodrama, o poveste de dragoste plina de umor care subliniaza marile asemanari din spatiul cutural comun. Un tanar dirijor din Bucuresti si o pianista din Chisinau, proaspat casatoriti in Romania, doresc sa faca nunta in Basarabia, cu scopul de a aduna banii din adrul de nunta pentru a lua un apartament. Nunta organizata in Basarabia se tranforma intr-o competitie financiara intre rudele tinerilor casatoritti, situatia devenind tensionata gratie diferentelor de obiceiuri si traditii. Disputele dintre rude ii prind la mijloc pe cei doi tineri, scotand in evidenta deosebirile de educatie, cultura si convingeri politice. Filmul transmite un puternic mesaj despre toleranta si speranta, prezentand diferite planuri ale realitatilor si perceptiilor culturale prezente in sufletului tinerilor romani de azi.

Sarbatoarea Francofoniei se va desfasura in perioada 3 - 25 martie, in 15 orase din China, avand ca principale sectiuni: film, muzica si literatura. La evenimente participa 30 de tari francofone cu ambasade in R.P. Chineza, Ambasada Romaniei gazduind evenimente cinematografice in fiecare zi de marti din luna martie, de la ora 19.00: 6 martie - filmul "Nunta in Basarabia", 13 martie - 'Refractaier' (Luxembourg), 20 martie 'Un homme qui crie' (Ciad), 27 martie - 'Coeur animal' (Elvetia).

La evenimentul gazduit de Ambasada Republicii Franceze din Beijing au fost prezenti o serie de ambasadori ai tarilor francofone acreditati in China, intre acestia numarandu-se si ambasadorul Republicii Moldova, E.S. Anatol Urechenu. Acesta ne-a declarat ca este mandru de decizia organizatorilor care au ales sa includa in programul din acest an o productie cinematografica in care pot fi recunoscute o parte dintre traditiile din Basarabia dar si realitati comune spatiului romano-moldovean.

×