x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Silviu Purcărete, "Undeva la Palilula" (VIDEO)

Silviu Purcărete, "Undeva la Palilula" (VIDEO)

de Sebastian S. Eduard    |    29 Mar 2012   •   14:34
Silviu Purcărete, "Undeva la Palilula" (VIDEO)

Prima saptamana dupa Paste aduce pe marele ecran poate cea mai asteptata premiera romaneasca a anului: "Undeva la Palilula', scrisa si regizata de Silviu Purcarete.
Debutul in lungmetraj al regizorului de teatru va avea premiera in cinematografe pe 20 aprilie.

Pulberea unei planete indepartate...
Sa dam cuvantul maestrului Purcarete: "Palilula nu e nicaieri, adica e pretutindeni.
Este o mica insula din campia valaha, compusa din pulberea unei planete indepartate.
Acolo, legile fizicii terestre nu sunt chiar atat de riguroase. Acolo, nu se stie prea bine daca oamenii mint, viseaza sau traiesc cu- adevarat. Precum in "Ingerul exterminator', in Palilula se poate intra, dar de iesit de- acolo nu se mai poate. Acolo, ingerul exterminator se numeste imoralitate si melancolie. La Palilula, animalele (broaste sau tapi) mint si delireaza ca si oamenii, cu care de altminteri coexista intr-un spirit de solidaritate fraterna.

La Palilula, mortii sunt la fel de petrecareti ca si viii, guresi si betivani. La Palilula, nici un aparat conceput de un spirit uman, civilizat, nu poate functiona. Cat despre ingineria locala, ea sfideaza orice rationament. La Palilula nimeni nu munceste, dar toti isi umplu burdihanele. La Palilula nu se naste nici un copil. La Palilula, tineri sau batrani, adultii nu au trecut de pragul copilariei; Palilula este un teren al jocului tardiv.'

Absolventul...
Protagonistul filmului este Serafim, proaspat absolvent al Scolii de Medicina, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinica ginecologica intr-un loc unde nu se naste nici un copil. Palilula e un orasel fantoma, pierdut in mijlocul campiei valahe, un loc unde derizoriul coexista cu lucruri fermecatoare, iar populatia e izolata pentru eternitate in betie, petreceri si orgii. Filmul urmareste periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor anotimpuri si ani.

Din distributia filmului fac parte actori de renume precum Razvan Vasilescu, George Mihaita, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii si Ioana Craciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron.

Alaturi de Silviu Purcarete, in acest proiect se afla colaboratorii sai deja constanti, asociati succeselor teatrale de prestigiu din ultimii ani: scenografii Helmut Sturmer si Dragos Buhagiar, creatoarea de costume Lia Mantoc si compozitorul Vasile Sirli. Operatorul este Adrian Silisteanu. Producatorul filmului este Tudor Giurgiu.

Silviu Purcarete este unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru din Romania si Europa. Are o experienta de peste 30 de ani si a realizat spectacole memorabile, in special la Teatrul National din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinator al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai buna regie teatrala, in 1995, si al premiului pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul International de la Edinburgh 1991). Spectacolul "Faust" realizat de el la Teatrul din Sibiu a fost unul din capetele de afis ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

×
Subiecte în articol: silviu purcărete palilula