x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Studiouri de la Hollywood acţionate în justiţie de persoane cu deficienţe de auz

Studiouri de la Hollywood acţionate în justiţie de persoane cu deficienţe de auz

23 Oct 2015   •   21:29
Studiouri de la Hollywood acţionate în justiţie de persoane cu deficienţe de auz

Mai multe mari studiouri hollywoodiene printre care Disney, Paramount şi Sony fac obiectul unor acţiuni în justiţie în nume colectiv în SUA pe motiv de discriminare faţă de persoanele surde şi cu deficienţe de auz, relatează AFP.

Printr-o plângere depusă săptămâna aceasta la un tribunal din Los Angeles, în California (vest), opt mari societăţi de producţie cinematografică şi audiovizuală sunt acuzate că au comercializat mai multe filme sau seriale subtitrate fără a oferi transcrierea cântecelor. S-a cerut ca studiourile vizate să fie constrânse să comercializeze DVD-uri în întregime subtitrate.

"Naşul" (1972), "Avengers" (2012), "Minionii" (2015) sau serii Netflix ca "Orange is the New Black" sau "House of Cards" figurează printre producţiile criticate în această acţiune în justiţie.

Pentru persoanele surde sau cu deficienţe de auz, subtitrările sunt esenţiale pentru înţelegerea unui film sau a unui episod, a spus Meredith Sugar, preşedinte al asociaţiei Alexander Graham Bell (AG Bell) pentru persoane surde şi cu deficienţe de auz, parte în proces.

Dacă o parte a spectacolului nu este subtitrată, ele nu pot urmări ceea ce se spune şi nu pot profita de cultura populară în acelaşi mod ca persoanele fără probleme de auz, a adăugat aceasta.

Cuvintele cântecelor sunt deseori esenţiale într-un film, a afirmat John Stanton, membru al AG Bell, estimând că lipsa cuvintelor privează aceste persoane de o parte din experienţa unui film.

Printre altele, ele pot să creeze o ambianţă, să aibă valoare comică, să exprime romantism, să emită comentarii politice, să explice un context istoric mai bine decât ar putea să o facă un dialog obişnuit, a explicat John Stanton.

'Nu există nicio scuză pentru ca studiourile să nu furnizeze subtitrări pentru cuvintele cântecelor", a mai spus acesta.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Hollywood