x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film ”O nuanță mătăsoasă de falsitate”. Criticilor de film nu le place tehnologia de 48 de cadre pe secundă, folosită în ”The Hobbit”

”O nuanță mătăsoasă de falsitate”. Criticilor de film nu le place tehnologia de 48 de cadre pe secundă, folosită în ”The Hobbit”

11 Dec 2012   •   18:06
”O nuanță mătăsoasă de falsitate”. Criticilor de film nu le place tehnologia de 48 de cadre pe secundă, folosită în ”The Hobbit”
Sursa foto: thehobbit.com

Filmul ”The Hobbit”, care va fi lansat în cinematografele din întreaga lume în acest week-end, a fost realizat de regizorul Peter Jackson folosind o tehnologie nouă de filmare, care captează 48 de cadre pe secundă, părerile fiind împărțite dacă această metodă ajută sau nu filmul. Unii critici spun că imaginile par kitsch și false, în timp ce alții spun că noua tehnologie face ca imaginile să aibă un grad de realism fără precedent.

Începând cu 1927, standardul în filme este de 24 de cadre pe secundă, însă Peter Jackson spune că nu-i mai place acest etalon.

"Tehnologia cu 24 de cadre mă irită, deja. Imaginile au un aer primitiv. Schimbarea e bună, doar că unora le ia mai mult timp să se obișnuiască cu ea”, a spus Jackson, într-un interviu pentru BBC.

"Până la urmă, nu criticii vor decide noile formate, ci publicul. Ei vor hotărî dacă noul format va fi adoptat sau nu. Vor exista mereu oameni care să spună că lucrurile trebuie să rămână la fel ca în 1927, la fel cum încă mai sunt oameni care ascultă muzică pe vinil, chiar dacă majoritatea au trecut la CD”, a spus Jackson.

Totuși, ”The Hobbit” nu va putea fi proiectat în varianta cu 48 de cadre pe secundă decât în câteva cinematografe specializate din lume, în majoritatea sălilor fiind distribuit în format clasic, cu 24 de cadre pe secundă.

Criticii cotidianului The Independent, care au văzut avanpremiera filmului, spun că cele 48 de cadre pe secundă fac ca imaginile filmului să pară ”kitsch și neprietenoase”, în timp ce criticii contidianului The Telegraph spun că filmul are ”o nuanță mătăsoasă de falsitate” din cauza tehnologiei.

Alți critici, precum cei ai revistei Wired, spun însă că rezultatele sunt spectaculoase.

"Pământul Mijlociu arată atât de real încât parcă ai păși prin prim-planul unei diorame nebunesc de superbe”, au scris cei de la Wired.

Actorul Andy Serkis, care interpretează personajul Gollum, spune că tehnologia ajută mult filmul.

"Parcă te atrage înăuntru, este o experiență magică și antrenantă. Realismul imaginilor este de neîntrecut. Unii poate că vor obiecta, însă așteptăm reacția publicului pentru a se pune capăt discuțiilor”, a spus Serkis.

Chiar dacă s-a arătat mulțumit de film, Jackson spune că nu se așteaptă la premii Oscar pentru ”The Hobbit”, așa cum s-a întâmplat în seria Lord of The Rings.

"Nu cred că vom primi Oscaruri de data aceasta, ceea ce este bine, pentru că suntem mai puțin presați. Am primit Oscaruri la Lord of The Rings pentru că povestea avea o greutate și o gravitate pe care The Hobbit nu o are. Însă la categoriile tehnice nutrim speranțe, pentru că am realizat lucruri superbe”, a mai spus Jackson. 

×