x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film TIFF 2012: 241 filme, 800 de evenimente

TIFF 2012: 241 filme, 800 de evenimente

de Sebastian S. Eduard    |    31 Mai 2012   •   22:10
TIFF 2012: 241 filme, 800 de evenimente

TIFF a ajuns la editia a 11-a. Din agenda celei mai importante manifestari cinematografice din Romania nu vor lipsi proiectiile speciale, premierele nationale, internationale sau mondiale, dar nici atelierele si masterclass-urile care au ca protagonisti oaspeti importanti din industria de film, concertele, expozitiile, lansarile de carte, DVD-uri sau reviste. In total, 241 de filme din 46 tari vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival si peste 800 de invitati sunt asteptati in acest an la Cluj.

Sectiuni traditionale
Programul festivalului va fi compus atat din sectiunile deja traditionale precum Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se intampla, documentarule?, Zilele Filmului Romanesc, Ziua HBO, Ziua Maghiara, cat si din sectiuni tematice precum Oameni si zei/ Gods and Men, rezervata filmelor despre religie si credinta, sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casa de productie fondata de Christine Vachon si Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizarile recente se numara si miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiectie maraton in cadrul festivalului.

Sectiunea 100%, care in 2011 a prezentat operele complete ale lui Lucian Pintilie si Pierre Étaix, este dedicata in acest an unuia dintre regizorii care au marcat definitiv istoria primului secol de cinema: Stanley Kubrick.

Locatii
Sarbatoarea cinematografica va avea loc anul acesta in locatii precum Cinema "Florin Piersic", Arta, Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Marasti, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piata Unirii), Manastur Open Air. Muzeul de Arta devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiectii si concerte. Castelul Banffy de la Bontida ramane una dintre cele mai spectaculoase si mai apreciate locatii de evenimente ale festivalului, atat pentru invitatii TIFF, cat si pentru public. O noutate absoluta pentru editia din acest an a festivalului in materie de locatii o reprezinta inaugurarea Casei TIFF. O cladire monument istoric cu o vechime de cel putin trei secole, pentru restaurarea careia echipa TIFF lucreaza de un an, va deveni din 1 iunie un veritabil centru cultural, punctul cel mai fierbinte pentru invitati, dar si pentru public. Cu o suprafata utila de peste 1.000 mp, Casa TIFF va include sali de lucru si conferinte, spatii de vizionari de filme, dar si o cafenea-club-restaurant in care pot fi organizate deopotriva concerte si piese de teatru.

TIFF se va bucura si in acest an de prezenta unor nume celebre. Geraldine Chaplin, una dintre figurile distincte ale cinematografiei ultimelor decenii, va primi Premiul pentru intreaga cariera/ Lifetime Achievement Award. In onoarea sa, TIFF aduce vineri, 8 iunie, de la 22:30, la Cinema "Florin Piersic", un titlu de referinta pentru cariera actritei: "En la Ciudad sin limites", de Alberto Hernandez. Pentru interpretarea sa, Geraldine a primit in 2003 Premiul Goya pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Claude Lelouch si Mari Törocsik sunt alte doua personalitati omagiate la cea de-a 11-a editie a festivalului. Actorul, regizorul si managerul cultural Ion Caramitru va primi Premiul pentru Intreaga Cariera, oferit in fiecare an unei personalitati din cinematografia autohtona. Filmul care l-a consacrat in ochii publicului drept unul dintre cei mai talentati artisti ai generatiei sale, Stefan Luchian, va fi proiectat in prezenta artistului sambata, 9 iunie, de la ora 18:00, la Cinema "Florin Piersic".

Claude Lelouch, Premiul pentru intreaga cariera
Cariera impresionanta a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani) va fi celebrata la TIFF 2012. Cineastul va primi Premiul pentru intreaga cariera/ Lifetime Achievement Award in cadrul proiectiei speciale a filmului sau "Un barbat si o femeie", organizata in onoarea sa, pe 6 iunie.
Trei dintre cele mai apreciate filme ale sale vor fi proiectate in sectiunea 3X3, spectatorii fiind invitati sa-i (re)vada, in cadrul proiectiei speciale, pe Anouk Aimée si Jean-Louis Trintignant in celebrul "Un barbat si o femeie/ Un homme et un femme", premiat cu Palme d’Or si cu doua Oscaruri, in 1966.

TIFF Music Night
Nu numai pasionatii de film vor fi pe deplin rasplatiti la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Iubitorii de muzica si amatorii de party-uri vor avea noaptea lor la Cluj: TIFF Music Night. Pe 4 iunie, incepand cu ora 21:30 si pana tarziu inspre dimineata, cinci dintre cele mai in voga nume de pe scena electro vor sustine un concert spectaculos la Hala Flacara din Cluj (str. Somesului nr. 2-12). TIFF Music Night aduce pe aceeasi scena, intr-un spatiu neconventional care gazduieste pentru prima data concerte, trupele Baba Zula (Turcia) si Nôze (Franta), alaturi de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) si Sekuoia (Danemarca).

×