x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film TIFF-ul începe peste o săptămînă

TIFF-ul începe peste o săptămînă

de Maria Sârbu    |    23 Mai 2008   •   00:00

Festivalul Internaţional de Film “Transilvania” (TIFF), ediţia 2008, va debuta la 30 mai, oraşul Cluj-Napoca fiind pentru a şaptea oară gazda acestei manifestări cinematografice de amploare. Filme de top şi personalităţi ale lumii cinematografice sînt însemnele evenimentului ce se va desfăşura timp de zece zile.



Festivalul Internaţional de Film “Transilvania” (TIFF), ediţia 2008, va debuta la 30 mai, oraşul Cluj-Napoca fiind pentru a şaptea oară gazda acestei manifestări cinematografice de amploare. Filme de top şi personalităţi ale lumii cinematografice sînt însemnele evenimentului ce se va desfăşura timp de zece zile.


Vechi şi nou

În acest an, pe lîngă secţiunile deja consacrate – Competiţie (rezervată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film), Supernova, Fără limite, Umbre, 3X3, Ziua Maghiară, Doc’n’Roll, Zilele filmului românesc –, selecţia pe care şi-a asumat-o directorul festivalului, criticul Mihai Chirilov, include şi cîteva grupaje tematice noi, printre care Remade in Bollywood, care constă în remake-uri indiene la filme de referinţă din istoria recentă a cinematografului şi Real time – filme realizate în timp real, dintr-un singur cadru, fără tăietură de montaj.


La Focus – Rusia

La actuala ediţie, Focus-ul TIFF “cade” pe Rusia, care propune o cinematografie diversificată, ce surprinde în continuare, reprezentată, printre altele, de peliculele “The Russian Triangle”, în regia lui Aleko Tsabadze – cîştigător al Marelui Premiu la Cottbus şi al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova, “Cargo 200” al regizorului Aleksei Balabanov (Cea mai bună regie la Gijon Intl Fim Festival şi cîştigător al KNF Award la Rotterdam Film Festival 2008) sau “Playing the Victim”, nominalizat la cinci categorii în cadrul Premiilor Nika – premiile industriei de film ruseşti şi cîştigător al Marelui Premiu la prima ediţie a Festivalului de la Roma.


Vine Catherine Deneuve

Oaspetele de onoare este actriţa franceză Catherine Deneuve, care va primi la Gala de închidere a festivalului (7 iunie) Premiul pentru întreaga carieră din partea TIFF, acordat în ultimii ani unor personalităţi marcante ale cinematografului european, precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.

În vîrstă de 65 de ani, Deneuve şi-a început activitatea în cinema în 1957. Pe parcursul celor 51 de ani dedicaţi filmului, ea a jucat în peste 100 de pelicule, interpretînd roluri dintre cele mai complexe. De la formidabila prestaţie în rolul Genevievei Emery, adolescenta îndrăgostită şi derutată din musical-ul atipic, cîştigător de Palme d’Or, “Umbrelele din Cherbourg” (1964), la ucigaşa schizofrenică din “Repulsie” (1965) sau gospodina-prostituată din “Belle de Jour” (1967), de la rolurile de femeie fatală din filmele lui Francois Truffaut – “Sirena de pe Mississipi” (1969) şi, mai ales, “Ultimul metrou” (1980) − la cele de muncitoare în halat care cîntă şi dansează în “Dansînd cu noaptea” (2000) sau de soţie suspectată de crimă în straniul “Opt femei” (2002), fiecare apariţie a lui Catherine Deneuve are ceva electrizant. Anul trecut, ea si-a “împrumutat” vocea personajului Doamna Satrapi, în “Persepolis”, filmul de animaţie care a cîştigat Premiul Juriului la Cannes. În 2008, actriţa e din nou prezentă pe afişul unuia dintre filmele selecţionate în competiţia pentru Palme D’Or, “Conte de Noel”.

În onoarea actriţei, TIFF programează la 7 iunie, la Cinema Republica, o proiecţie de gală, unde publicul clujean o va putea aplauda şi asculta pe actriţa franceză înainte de a urmări memorabila sa prestaţie într-unul din filmele reprezentative din carieră.


În competiţie, 12 filme

Competiţia TIFF, dedicată regizorilor la debut sau la al doilea lungmetraj din carieră, include 12 titluri, producţii din Mexic, Ungaria, Kazahstan, SUA, Estonia, Germania, Franţa, Grecia, Spania şi Danemarca. Este vorba despre “Viva”, regia Anna Biller; “La zona”, regia Rodrigo Plá; “Sügisball”, regia Veiko Ounpuu; “Sieben Tage Sonntag”, regia Niels Laupert; “J’ai toujours reve d’etre un gangster”, regia Samuel Benchetrit; “Lake Tahoe”, Fernando Eimbcke; “Karoy”, regia Zhanna Issabayeva; “Kalandorok”, regia Béla Paczolay; “Istoria 52”, regia Alexis Alexiou; “El cielo, la tierra y la lluvia”, regia Jose Luis Torres Leiva; “Ga med fred Jamil − Ma salama Jamil”, regia Omar Shargawi; “Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo”, regia Yulene Olaizola. Acestea vor fi analizate şi “judecate” de un juriu format din cinci profesionişti din domeniu: regizorul Corneliu Porumboiu, producătoarea franceză Marie Pierre Macia, fost director al secţiunii Quinzaine des Realisateurs de la Cannes, regizorul chilian Sebastian Lelio, cîştigător al Trofeului Transilvania de anul trecut cu filmul “La Sagrada Familia”, producătorul american Michael Fitzgerald şi cronicarul revistei Variety Jay Weissberg.

Filmele se întrec pentru cîştigarea Trofeului Transilvania în valoare de 10.000 de euro, pentru Premiul de Regie în valoare de 5.000 de euro, Premiul pentru imagine, Premiul pentru Cea mai bună interpretare, Premiul Special al Juriului şi Premiul Publicului.


La TIFF, Ziua HBO şi Doc’n’Roll

Colaborarea de tradiţie dintre TIFF şi HBO continuă. 5 iunie este la Cluj-Napoca Ziua HBO. Trei lungmetraje de top produse de HBO, cîştigătoare de Premii Emmy, Globuri de Aur sau selecţionate la festivaluri importante, alcătuiesc una din cele mai diversificate secţiuni ale TIFF-ului.
Highlight-ul selecţiei HBO este documentarul lui Spike Lee, “Katrina: Recviem în patru acte”/ “When the Levees Broke: Requiem in Four Acts”, un film-maraton de patru ore şi jumătate ce analizează consecinţele cutremurătoare ale lipsei de reacţie a autorităţilor americane în faţa distrugerilor produse de uraganul Katrina în 2005. Pelicula i-a adus cunoscutului regizor american trei premii Emmy, alte patru nominalizări etc. Pe lîngă filmul lui Lee, HBO le-a mai pregătit spectatorilor de la Cluj-Napoca documentarul selecţionat la Festivalul Sundance “Insomnia”/ “Wide Awake”, o impresionantă mărturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, suferind din naştere de insomnie, şi “Mrs. Harris” al regizoarei Phyllis Nagy, cu Annette Bening şi Ben Kingsley în rolurile principale, peliculă nominalizată la 12 Premii Emmy şi trei Globuri de Aur în 2006.
HBO este în acest an partenerul unei alte secţiuni tradiţionale a festivalului – “Doc’n’Roll”. Secţiunea “show-case” de documentar muzical a festivalului cuprinde în 2008 şi unul dintre filmele-eveniment ale TIFF-ului, un “must-see” pe lista oricărui cinefil şi meloman: în premieră în România şi într-o unică proiecţie la Cluj-Napoca, “Shine a Light”, mult-discutatul lungmetraj al lui Martin Scorsese despre şi cu legendara trupă rock “Rolling Stones”.
În cadrul galei TIFF de la 7 iunie vor fi anunţaţi cîştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO şi organizat în parteneriat cu Festivalul “Transilvania”. În acest an s-au înscris în concurs 236 de scenarii, dintre care 180 de scurtmetraj şi 56 de lungmetraj. Valoarea premiului pentru scenariul de lungmetraj este de 3.000 de dolari, iar pentru scenariul de scurtmetraj de 1.500 de dolari.


Tamara Buciuceanu-Botez, omagiată la TIFF
Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez va fi sărbătorita TIFF-ului din acest an. La 7 iunie, în cadrul Galei de închidere a festivalului, îi va fi decernat Premiul pentru întreaga carieră. Cu acest prilej, va fi proiectat filmul “Cuibul de viespi” (1987), în regia lui Horea Popescu, în care Tamara Buciuceanu-Botez este protagonistă.


“Boogie”, cu premiera românească la TIFF

Unul dintre capetele de afiş ale Zilelor Filmului Românesc (5-7 iunie) din această ediţie a TIFF-ului va fi al treilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean – “Boogie”, vîndut deja pentru a fi distribuit în Franţa. Selecţionat la Cannes în “Quinzaine des Realisateurs”, “Boogie” este una dintre cele mai aşteptate premiere româneşti autohtone din acest an. Imediat după Cannes, regizorul şi actorii vor fi prezenţi la Cluj, pentru o proiecţie specială, în premieră absolută pe ecranele din România.
Scris de Radu Muntean, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, “Boogie” îi are în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Mimi Brănescu, Adrian Văncică şi Anamaria Marinca. Echipa filmului este, în mare măsură, aceeaşi de la “Hîrtia va fi albastră” – directorul de imagine Tudor Lucaciu, scenograful Sorin Dima şi monteurul Alexandru Radu.


Zilele Filmului Românesc, la TIFF

Pe parcursul a trei zile, publicul clujean va putea testa cele mai noi producţii româneşti, lung şi scurtmetraje, ficţiune şi documentar. În ultima categorie va fi inclus şi documentarul “Podul de flori” al regizorului Thomas Ciulei (Marele premiu la Festivalul goEast de la Wiesbaden).


Cîştigătorul Leopardului de Aur (2007) şi Premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj, “Valuri”, regizorul Adrian Sitaru, va fi prezent la Cluj pentru proiecţia lungmetrajului său de debut “Pescuit sportiv”, cu actorii Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni în rolurile principale.


La capitolul “debut în lungmetraj” se încadrează şi “Întîlniri încrucişate” al Ancăi Damian, o altă premieră autohtonă în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.


Un al treilea debut important şi, totodată, o premieră îl reprezintă filmul “Tache” – o comedie neagră marca Igor Cobîleanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu şi Gabriel Spahiu, realizată după un scenariu semnat de Mara Nicolescu.
După ce anul trecut “Cocoşul decapitat” a deschis TIFF-ul, secţiunea Sibiu, în acest an Radu Gabrea revine în festival cu o nouă peliculă – “Călătoria lui Gruber”. Este un film vorbit preponderent în germană, în care joacă Florin Piersic Jr, Claudiu Bleonţ, Alexandru Bindea ş.a.


Numelor deja consacrate din industria autohtonă de film li se alătură un debutant ambiţios – George Dorobanţu. Acţiunea lungmetrajului său independent, de 85 de minute, numit “Elevator”, este plasată într-un spaţiu pe cît de claustrofobic, pe atît de incitant pentru un cineast – în lift.


Trei programe de scurt metraje româneşti vor cuprinde titluri noi, precum “O zi bună de plajă”, regia Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur, Berlin 2008), “Interior. Scară de bloc”, regia Ciprian Alexandrescu (selecţie la Cannes 2008 în Cinefondation), “Ştefan”, regia Radu Stanca (Marele Premiu la Festivalul CineMAiubit 2007 şi Cel mai bun film românesc din Competiţia Festivalului NexT 2008), “Radu + Ana”, regia Paul Negoescu, “Alexandra”, regia Radu Jude, “Apa” şi “Fatza galbenă care rîde” − ambele în regia lui Constantin Popescu.


Pe lîngă filmele programate, în cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone vor avea loc sesiuni de workshopuri, seminarii şi întîlniri între realizatorii de film din România, producători, agenţi de vînzare şi cineaşti din străinătate şi reprezentanţii mass-media acreditaţi la festival.



Supernova

Una dintre secţiunile “veterane” ale TIFF-ului – Supernova – include peste 20 de titluri prezentate sau premiate în festivaluri de serie A. Sînt cele mai recente filme ale unor regizori consacraţi precum Milos Forman (“Goya’s Ghosts”), Todd Haynes (“I’m Not There” – premii şi nominalizări la Oscar, Globurile de Aur, la Festivalul de la Veneţia etc.), Ulrich Seidl (“Import Export” – selecţia oficială la Cannes 2007), Gus Van Sant (“Paranoid Park” − selecţia oficială Cannes 2007) sau Anton Corbijn (celebru fotograf şi autor de clipuri pentru “Depeche Mode”, care debutează în regie cu “Control”.


Seară Woody Allen

Ultima seară a TIFF-ului va fi dedicată lui Woody Allen. Cel mai recent film al său, comedia neagră “Cassandra’s Dream”, va închide cea de-a şaptea ediţie a festivalului. Este povestea a doi fraţi (jucaţi de Ewan McGregor şi Colin Farrell), care semnează un pact cu consecinţe dezastruoase.

×
Subiecte în articol: arte cannes radu film regia premiul tiff