x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Trei zile de film românesc la TIFF

Trei zile de film românesc la TIFF

de Sebastian S. Eduard    |    09 Mai 2011   •   19:40
Trei zile de film românesc la TIFF

164549-loverboy-zfr.jpgNici anul acesta filmul românesc nu va lipsi de la Festivalul Inter­na­ţio­nal de Film Transilvania (Cluj-Na­poca, 3-12 iunie 2011) prin deja tradiţionalele zile dedicate aces­tuia. Timp de trei zile, cinefilii se pot bucura în cadrul Zilelor Filmului Românesc de cele mai recente pro­duc­ţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România sau chiar în premieră mondială.

Selecţia din acest an, alcătuită de di­rectorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj, 4 mediumetraje şi 11 scurt­metraje. Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sunt, fără în­doială, noul film al lui Cătălin Mi­tu­lescu, „Loverboy”, şi cel al lui Constantin Popescu, „Principii de Viaţă”, cu Vlad Ivanov în primul său rol principal, a punctat Chiri-lov „hi­turile” incontestabile ale selecţiei Zi­le­lor Filmului Românesc din 2011. 

Direct de pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, unde este selectat în secţiunea Un Certain Regard, „Loverboy”, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Cătălin Mitulescu, va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piş­te­reanu, filmul spu­ne povestea unui tâ­năr de 20 de ani care cucereşte fe­te, le face să se îndr­ă­gos­tească de el şi le plasează mai de­par­te unei re­ţele de trafic de carne vie din Constanţa.

Regizorul Constantin Popescu revine la ZFR cu al doilea lungmetraj din carieră: „Principii de viaţă”. Lung­metrajul de debut al acestuia, „Portretul luptătorului la tinereţe”, a fost prezentat la TIFF în 2010. Filmul se luptă şi pentru Trofeul Transilvania, fiind de altfel singura producţie românească prezentă în Competiţia Oficială TIFF din acest an. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian şi Rodicăi Lazăr.

„Dacă bobul nu moare”, în regia lui Sinişa Dragin, este un alt titlu ce va putea fi vizionat în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Lista filmelor selecţionate în sec­ţiu­nea competiţională Zilele Filmu­lui Românesc cuprinde şi alte titluri care au făcut senzaţie la festivalu­rile in­ternaţionale de film, precum „Mor­gen” (r. Marian Crişan) sau „Pe­riferic” (r. Bogdan George Apetri).

La TIFF 2011, 11 scurtmetraje completează oferta de filme autoh­to­ne recente.

×
Subiecte în articol: film