x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Un nou triumf românesc la Cannes. Alexandru Belc a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, Un Certain Regard

Un nou triumf românesc la Cannes. Alexandru Belc a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, Un Certain Regard

28 Mai 2022   •   08:11
Un nou triumf românesc la Cannes. Alexandru Belc a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, Un Certain Regard

Alexandru Belc, regizorul și scenograful filmului Metronom, a primit Premiul pentru cel mai bun regizor, Un Certain Regard la Festivalul de film Cannes 2022

Filmul a avut premiera mondială pe 24 mai și a avut parte de o primire călduroasă din partea presei internaționale.

"Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi." spune Alexandru Belc.

Premiul a fost acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului.

Filmul va avea premiera națională la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie în Piața Unirii Open Air.

Despre ce este vorba în film? În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei „Davis” împotriva Americii în 1972, doi liceeni (interpretați de doi talentați studenți la actorie, Mara Bugarin și Șerban Lazarovici) se iubesc și scriu scrisori la emisunea METRONOM a piteșteanului Cornel Chiriac de la Radio „Europa Liberă”. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață. Filmul este o dramă, așadar.

 

În cadrul celei de a 75-a ediții a Festivalului de la Cannes, producția franceză “Les Pires”, de Lise Akoka și Romane Gueret, a câștigat premiul pentru cel mai bun film din categoria “Un Certain Regard”. Premiul juriului a fost câștigat de filmul pakistanez “Joyland”, în regia lui Saim Sadiq.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriței Vicky Krieps (“Corsage”) și actorului Adam Bessa (“Harka”), iar premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câștigat de lungmetrajul “Mediterranean Fever”, al regizoarei Maha Haj. Premiul “Coup de cour” a ajuns la “Rodeo”, de Lola Quivoron. 

 

×
Subiecte în articol: Cannes 2022 Alexandru Belc