x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ungaria dă undă verde Hollywood-ului să filmeze pe teritoriul său

Ungaria dă undă verde Hollywood-ului să filmeze pe teritoriul său

01 Iul 2020   •   14:40
Ungaria dă undă verde Hollywood-ului să filmeze pe teritoriul său

Ungaria exceptează echipele de filmare americane de la interdicţia de a călători în spaţiul comunitar, decisă de UE, transmite revista Variety.
Producţia de film a crescut în această ţară cu 50% în 2019, iar studiourile ungare sunt rezervate de companii americane pentru mai multe luni.

"Acum, că starea de urgenţă a fost ridicată, măsurile restrictive au fost relaxate şi restricţiile de călătorie sunt ridicate gradual. Excepţii speciale pot fi oferite unor rezidenţi non-UE pentru a intra în Ungaria fără carantină obligatorie, proiecte internaţionale sunt în pregătire, făcând posibilă reluarea producţiei de filme la întreaga sa capacitate", a anunțat Csaba Kael, comisarul pentru cinematografie al guvernului de la Budapesta.

Compania Netflix a construit platouri de filmare în două zone ale complexului de producţie NFI Mafilm din Fot, o localitate din apropierea Budapestei, pentru serialul "Terra Vision". Filmările vor începe la jumătatea lunii iulie.

Platoul exterior cu specific medieval al NFI Mafilm a fost rezervat pentru o altă producţie americană, în a doua jumătate a lunii iulie.

Platourile ungare dedicate filmărilor realizate în interior sunt rezervate până la sfârşitul anului.

Trei producţii hollywoodiene - "Dune" (Legendary), "The Banker's Wife" (Amazon) şi "The Nightingale" (Sony)  îşi vor relua filmările la Origo Film Studio. Serialul live-action "Halo" (Showtime) îşi va relua filmările la Korda Studio. Ambele studiouri se află în apropiere de Budapesta.

Producţia din acest sector nu s-a oprit în Ungaria pe durata pandemiei de COVID-19.

Un lungmetraj documentar despre campioana olimpică la nataţie Katinka Hosszu a primit aviz pozitiv pentru filmări.

Filmul fantasy "Half Way Home" a reînceput filmările în iunie, iar cele la comedia "Daddy and Other Wolves" sunt în desfăşurare.

Potrivit datelor transmise marţi revistei Variety de Institutul Naţional de Film din Ungaria,

Sumele alocate pentru producția de film au depășit 565 de milioane de dolari în 2019, ceea ce înseamnă o creștere de 50% față de anul anterior, potrivit datelor Institutului Național de Film. Aproximativ 94% din această sumă provine din producţii internaţionale.

AU fost produse 319 filme în Ungaria în anul 2019, din care 228 producţii ungare, 8 coproducţii şi 83 producţii străine.

Cea mai mare sumă, 48,2 milioane de dolari, a fost alocată pentru "The Alienist: Angel of Darkness", al doilea sezon al acestui serial produs de TNT şi premiat cu Emmy, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Dakota Fanning, Luke Evans şi Daniel Bruhl.

Suma alocată filmărilor din Ungaria pentru serialul "Halo", care va fi lansat în 2021, a depăşit 41,3 milioane de dolari. 24 de milioane de dolari au fost alocate pentru serialul "Shadow of Bones" (Netflix) şi pentru lungmetrajul biografic "Harry Haft", dedicat lui Barry Levinson, cu Ben Foster în rolul principal.

Ungaria acordă reduceri fiscale de 30% pentru producţiile de film şi televiziune, în funcţie de amploarea acestora pe teritoriul naţional, iar procent poate ajunge la 37,5% prin reduceri de taxe non-ungare.

×