x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Vine în România “Eu şi tu” de Bertolucci

Vine în România “Eu şi tu” de Bertolucci

de Maria Sârbu    |    21 Aug 2013   •   19:02
Vine în România “Eu şi tu” de Bertolucci
La 6 septembrie are loc premiera cu ultimul film al celebrului cineast italian
Filmul marelui cineast italian Bernardo Bertolucci “Eu şi tu/ Io e Te” (2012), prezentat la Cannes, va fi lansat în sălile de cinema din România la 6 septembrie. Cu această producţie el a revenit, ca regizor, pe platou, după o pauză de zece ani. Un deceniu Bertolucci nu a regizat nici un film. Cu trei ani în urmă era celebrat la Cannnes cu prilejul împlinirii celor 70 de ani de viaţă. Anul trecut crea “Eu şi tu”, lungmetraj realizat în limba italiană, cu actori italieni şi filmat în Italia. Să sperăm că nu e cântecul lebedei...

Asociaţia Culturală Macondo, care aduce în România acest film, ne informează că Bertolucci a reuşit, în 50 de ani de activitate cinematografică, să încingă spiritele în rândul spectatorilor, să stârnească discuţii aprinse, cunoscute fiind scandalurile de după premierele cu filmele sale, legate de subiectele abordate sau de felul în care a creat personajele. Toate i-au adus o faimă. Totodată el a fost considerat unul dintre cele mai controversate personaje ale industriei cinematografice italiene. Nonconformist încă de la primele filme create, l-a avut alături, pe vremuri, pe Pier Paolo Pasolini, o altă celebritate. Bertolucci nu şi-a ascuns simpatia pentru politica de stânga (“Conformistul”, “1900”). Apoi, cu “Ultimul Tango la Paris” (1972) a provocat un scandal “legat de exploatarea femeii”. Ca urmare pelicula a fost “confiscată de autorităţi, iar copiile distruse”. Potrivit aceleiaşi surse, cineastul a fost chiar condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, drepturile civile fiindu-i retrase pentru cinci ani. După dispariţia cenzurii, filmul a reapărut, căci Bertolucci reuşise să ascundă o copie. A şi prezentat filmul, cu unele modificări.

A realizat multe coproducţii, lucrând în străinătate (a plecat din Italia în Marea Britanie). Din numărul mare de pelicule pe care le-a regizat, în unele a şi jucat, amintim şi “Luna”, “Ultimul împărat” (nouă Oscaruri, inclusiv la categoriile Cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu adaptat – Bertolucci, patru Globuri de Aur), “Ceaiul în deşert”, “Micul Buddha”, “Frumuseţe furată”, “Visătorii”.

În “Eu şi tu”, aşa cum spune sinopsisul, Lorenzo (Jacopo Olmo Antinori) este un adolescent de 14 ani, singuratic şi introvertit, care nu se înţelege cu părinţinţii şi nici cu altcineva. El hotărăşte să-şi ia o mică vacanţă şi să scape pentru câteva zile de cicăleala mamei, de şedinţele la psiholog, de toate celelalte “formalităţi” lumeşti la care este supus. Dar nu se duce în tabăra de schi, ci se ascunde în pivniţa dezafectată a clădirii în care locuieşte, aici fiind în compania unei colonii de furnici. Avea şi câteva cărţi, şi muzica preferată...

Suntem îndemnaţi să vedem acest film, prezentat şi la festivaluri din San Francisco, Rotterdam, Dubai, din Italia. Din distribuţie fac parte şi Tea Falco, Tommaso Ragno, Francesca De Martini, Veronica Lazăr (actriţă italiană de origine română) ş.a.

Reîntâlnirea cu cinemaul lui Bertolucci le poate aduce multor cinefili satisfacţii mari. Filmul este lansat în România chiar în perioada Festivalului de la Veneţia, al cărui preşedinte este Bernardo Bertolucci.


×
Subiecte în articol: Bernardo Bertolucci