x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură În perioada 3-5 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană

În perioada 3-5 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Apr 2022   •   11:21
În perioada 3-5 iunie, românii au întâlnire cu grădinile istorice de talie europeană
Sursa foto: Captura Antena 3

Ce ocazie este mai bună pentru a vă invita la descoperirea grădinilor și parcurilor istorice decât ziua internațională a Pământului pe care o sărbătorim pe 22 aprile?

E vremea să repornim, odată cu alte state europene, evenimentele sub umbrela Rendez-vous aux jardins!

Institutul Național al Patrimoniului invită și anul acesta proprietarii și administratorii de parcuri și grădini istorice sau contemporane, inclusiv parcuri și rezervații naturale din România să se înscrie cu evenimente publice la a 19-a ediție Rendez-vous aux jardins care va avea loc pe 3, 4 și 5 iunie.

Scopul evenimentului de anul acesta este de a ne invita să reflectăm la „Grădinile istorice și la patrimoniul verde în contextul schimbărilor climatice”– temă de actualitate și de importanță majoră pentru patrimoniului cultural, atât natural, cât și cultural.

Mai multe detalii despre tema din acest an găsiți aici.

În  cele 3 zile alocate la nivel european programului Rendez-vous aux jardins publicul larg este invitat să exploreze patrimoniul verde alături de proprietari, administratori și/sau specialiști. Pentru a da doar câteva  exemple de evenimente ce ar putea fi organizate cu această ocazie, atât în parcuri istorice sau grădini contemporane, cât și în arii naturale protejate: promovarea bunelor practici în managementul spațiilor verzi și ariilor protejate, expoziții și/sau filme documentare despre patrimoniul cultural sau natural, conferințe și dezbateri pe marginea grădinilor istorice sau ariilor naturale protejate etc.

Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secțiunea Agenda europeană.

Grădinile și evenimentele înscrise pe harta europeană vor beneficia de promovare europeană în buletinul dedicat programului european.

Despre programul Rendez-vous aux jardins

Pentru al nouăsprezecelea an consecutiv, evenimentele Rendez-vous aux jardins vor fi organizate în 2.200 de grădini din Franța, iar pentru al patrulea an în peste 500 de grădini din alte douăzeci de țări europene participante: Andorra, Belgia, Croația, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania și Elveția.

Gândit pentru a deschide cât mai mulți ochi în fața diversității și bogăției grădinilor, programul a prevăzut, încă de la debutul din 2003 evenimente dedicate valorilor culturale și naturale ale grădinilor și rolul esențial pe care acestea îl joacă în creșterea calității vieții oamenilor și comunităților, din orașe și din mediul rural deopotrivă.

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spații verzi valoroase, programul Rendez-vous aux jardins promovează și înlesnește adoptarea măsurilor și recomandărilor inițiatorilor - Ministerul Culturii din Franța, la nivel european, respectiv Institutul Național al Patrimoniului, la nivel național - în direcția promovării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a grădinilor istorice, precum și în privința formării continue a specialiștilor și practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoașterii.

În calitate de coordonator și promotor național, Institutul Național al Patrimoniului va promova toate inițiativele interesante stârnite în cadrul programului Rendez-vous aux jardins, ca modele de bună practică pentru inițiative similare, pe termen cât mai lung.

×