x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Istanbul. Concert de gală dedicat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

Istanbul. Concert de gală dedicat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Feb 2019   •   11:00
Istanbul. Concert de gală dedicat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

Primăvara începe în acorduri armonioase la Istanbul. Vineri, 1 martie 2019, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un concert extraordinar, alături de Consulatul General al României la Istanbul şi Opera de Stat Süreyya - Primăria Kadıköy, moment dedicat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. 

O dublă premieră extraordinar de importantă pentru reprezentanţa de la Istanbul. Colaborăm cu un valoros partener, Opera de Stat Süreyya – instituţie cu una dintre cele mai frumoase şi de prestigiu clădiri ale oraşului, şi care, pentru prima dată în istoria colaborărilor sale, pune la dispoziţie minunata sală de operă pe care o deţine unui centru cultural european. Iar cea de-a doua premieră este colaborarea cu Orchestra Symfactory din Bucureşti.

Concertul de gală va fi susţinut de Orchestra Symfactory din Bucureşti, condusă de tânărul dirijor Bogdan Postolache, iar solistă va fi Otilia Rădulescu Ipek, soprană de origine română şi prim-solistă a Operei de Stat Süreyya din Istanbul.

Concertul de muzică clasică dedicat Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene se va desfăşura, aşadar, la Opera de Stat Süreyya, aflată pe partea asiatică a metropolei.

Symphactory Orchestra, iniţial sub denumirea de Silvestri Orchestra, este una dintre cele mai tinere orchestre din România. Orchestra a fost fondată în anul 2012 la iniţiativa unor tineri artişti, pregătirea muzicală aparţinând dirijorilor Tiberiu Soare şi Gabriel Bebeşelea.

Tinereţea, entuziasmul şi profesionalismul de care au dat dovadă le-au atras alături artişti de renume din ţară şi străinătate: violonistul Alexandru Tomescu, basbaritonul Zoltan Nagy, violonista Simina Croitoru, dirijorul irlandez David Brophy, tenorul Bogdan Mihai, baritonul Jean Kristoff Bouton, soprana Rodica Vica, baritonul Şerban Vasile, dirijorul Bogdan Postolache, tenorul George Virban.

Au participat la festivaluri precum: Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, Festivalul „George Enescu”, Festivalul de Tradiţii Maramureşene de la Săpânţa, Transilvanian Tattoo Festival etc.

Au colaborat cu artişti importanţi: actriţa Dorina Lazăr, percuţionistul Zoli Toth, Nicu Alifantis, compozitorul Virgil Popescu, membri ai trupelor Kripton şi Antract.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Piteşti şi din copilărie s-a dedicat muzicii, începând cu studiul la vioară, continuând mai târziu cu cel al cântului. Pasiunea pentru muzica uşoară a adus-o în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secţiei de estradă a Teatrului Al. Davila din Piteşti, urmând câţiva ani plini de spectacole, turnee şi premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989 când a câştigat Trofeul Mamaia. 

Anul 1991 a adus schimbări în viaţa şi cariera Otiliei Rădulescu, odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. Ea a fost acceptată la secţia de canto a Conservatorului de Stat al Universităţii din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susţinute de Leyla Gencer şi Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia, Otilia Rădulescu a interpretat roluri din G. Verdi, A. Borodin, W.A. Mozart, G.  Donizetti, G. Puccini, V. Bellini, G.F. Handel etc. Începând din anul 2007, Otilia Rădulescu Ipek este şi profesor de canto la Secţia de Operă a Conservatorului de Stat al Universităţii din Istanbul. În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat sopranei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, Otilia Rădulescu Ipek a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului. 

În programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele compoziţii: George Enescu - Preludiu la Unison din Suita Nr.1 pentru orchestră; Béla Bartok - Dansuri Româneşti; Boccherini - Muzică nocturnă pe străzile din Madrid; Schubert - Ave Maria; Verdi - Addio del passato din Traviata; Grigoraş Dinicu – Ciocârlia şi Hora Staccato.

ICR Istanbul este singurul institut cultural european cu care Opera de Stat Süreyya a acceptat un parteneriat, această din urmă prestigioasă instituţie turcă fiind extrem de selectivă în privinţa colaborărilor şi partenerilor.
 

 

 

×