x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură “Lacul lebedelor”, în turneu

“Lacul lebedelor”, în turneu

de Alex Revenco    |    19 Mar 2008   •   00:00
 “Lacul lebedelor”, în turneu

De la 22 martie şi până la 9 aprilie, faimosul Bolshoi pre­zintă în 17 oraşe din ţară cel mai vizionat spectacol de balet din toate timpurile. Turneul începe la Cluj şi se încheie la Iaşi.

De la 22 martie şi până la 9 aprilie, faimosul Bolshoi pre­zintă în 17 oraşe din ţară cel mai vizionat spectacol de balet din toate timpurile. Turneul începe la Cluj şi se încheie la Iaşi.

 

Baletul Bolshoi, una dintre cele mai cunoscute companii de gen din lume, face parte din Teatrul Bolshoi, care include, de asemenea, principala instituţie de operă din Rusia.

 

Baletul Bolshoi a luat fiinţă în 1773 la Moscova, ca “şcoală de dans, şi până în 1856, anul de când activează permanent, a fost în competiţie acerbă cu Teatrul Maryinsky/ Baletul Kirov din Sankt Pe­ters­burg. În primele decenii ale se­colului XX, Bolshoi a ajuns să fie recunoscut la nivel internaţional, Aleksandr Gorsky şi Igor Moiseyev având o contribuţie importantă în acest sens. În anii ’60, Maya Plisetskaya a devenit prima balerină de renume mondial, iar în 1964 Yuri Grigorovich a devenit prim coregraf al companiei, funcţie deţinută până în 1995. Unul dintre celebrele spectacole realizate de Gri­gorovich a fost “Spartacus”, pe mu­zica lui Khachaturian. În ultimii ani, baletul din Mos­cova susţine turnee cu spectacole clasice, precum “Giselle” sau “Lacul lebedelor”.

 

 

P.I. CEAIKOVSKI. Primul mare turneu din România susţinut de baletul moscovit este organizat de Music Management şi Asociaţia Cul­turală Dracula, după ur­mă­to­rul program: 22 martie – Cluj, Tea­trul Naţional, 23 şi 24 – Bucureşti, Sala Palatului, 25 – Braşov, 26 – Constanţa, Teatrul Dramatic, 27 – Ploieşti, Casa de Cultură a Sindicatelor, 28 – Craiova, Teatrul Naţional, 29 – Sibiu, Casa de Cultură, 30 – Alba-Iulia, Casa de Cultură, 31 – Târgu-Mureş, Palatul Culturii, 1 aprilie – Bistriţa, Casa de Cultură, 2 – Sighişoara, 3 – Dej, Casa de Cultură, 5 – Zalău, Casa de Cultură, 6 – Timişoara, Teatrul Naţional, 7 – Reşiţa,  Casa de Cultură, 8 – Focşani, 9 – Iaşi, Teatrul Luceafărul. “Lacul lebedelor”, una dintre faimoasele compoziţii mu­zi­cale pentru balet ale lui Piotr Ilici Ceaikovski, este şi cel mai vizio­nat spectacol de balet din toate timpurile. Libretul baletului (în patru acte) a fost scris de Vladimir Berghicev şi de V. Ghelzer, având ca sursă de inspiraţie o veche le­gendă rusă (după unii) sau germană (după alţii).



Lev Ivanov

 

Premiera a avut loc la Bolshoi, la 4 martie 1877, cu Semen Riabov – dirijor şi Julius Reisinger – coregraf. Atât din cauza publicului neobişnuit cu muzica prea “complicată”, cât şi a coregrafiei mediocre, primele reprezentaţii au fost adevărate eşecuri. După moartea compo­zitorului, la cererea conducerii Teatrului Maryinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar Riccardo Drigo, dirijorul de la Maryinsky, a adus mai multe modi­fi­cări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera la 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes bine meritat şi, deşi au mai existat şi alte “variante”, aceasta e cea mai des întâlnită până astăzi. În Bucureşti, preţul biletelor este de 75, 100, 150 şi 250 lei, în zona VIP.

×
Subiecte în articol: casa cultura casa cultură