x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Laureații premiului Nobel din acest an vor primi bonusuri

Laureații premiului Nobel din acest an vor primi bonusuri

24 Sep 2020   •   11:55
Laureații premiului Nobel din acest an vor primi bonusuri
Sursa foto: antena1

Laureaţii premiilor Nobel din acest an vor primi o sumă în plus de un milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), potrivit directorului fundației, transmite Reuters. Valoarea totală a bonusului va ajunge la 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

"Decizia a fost luată întrucât costurile şi capitalul nostru sunt stabile, într-o situaţie complet diferită faţă de cele din trecut", a declarat Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel.

Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a lăsat moştenire suma de 31 milioane de coroane suedeze (miliarde de coroane suedeze) , potrivit Fundaţiei Nobel pentru a finanţa aceste premii, care sunt acordate din 1901.

Banii aferenți premiilor a variat, începând de la 150.000 de coroane suedeze și ajungând la un milion de coroane suedeze, în 1981.

Valoarea a crescut în perioada 1980 - 1990, ajungând la 9 milioane de coroane suedeze în 2000 şi la 10 milioane de coroane suedeze în 2001.

Criza globală a creditelor din perioada 2008-2009 a afectat investiţiile Fundaţiei Nobel, iar Lars Heikensten, fost guvernator al Băncii Centrale a Suediei, a fost adus la conducerea instituţiei pentru a echilibra finanțele.

Premiul a fost redus la 8 milioane de coroane suedeze în 2012, dar a crescut la 9 milioane de coroane suedeze, în 2017.

Lars Heikensten, care se va retrage din funcţie la sfârşitul acestui an, şi va fi înlocuit de fostul ministru de Externe al Norvegiei, Vidar Helgesen. Acesta a spus că Fundaţia Nobel va continua să crească periodic valoarea în bani a acestor premii.

×
Subiecte în articol: nobel