x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Regina Maria. Legată de țară prin inimă, prin creier și prin sânge, cu lanțuri de oțel

Regina Maria. Legată de țară prin inimă, prin creier și prin sânge, cu lanțuri de oțel

de Adi Munteanu    |    01 Feb 2022   •   08:45
Regina Maria. Legată de țară prin inimă, prin creier și prin sânge, cu lanțuri de oțel

Jurnalul vă oferă trei cărți valoroase despre trei personaje-cheie ale regalității române. Începem mâine cu „Regina Maria”, de Cristian Moșneanu.

Regina care, pe lângă nenumăratele acte de credință față de poporul român, a avut un șarm aparte. Apoi continuăm cu alte capete regale, mai puțin studiate și mediatizate în zilele noastre: Regele Ferdinand, cel care a realizat Unirea din decembrie 1918 (bineînțeles, cu ajutorul Reginei Maria și a marilor personalități de stat din acea vreme), și Elisabeta, prima regină din istoria României.

 

Am selectat câteva puncte care au făcut din Regina Maria o personalitate pe cât de iubită pe atât de respectată de români, dar și de alte națiuni. Multe dintre acțiunile sale sunt binecunoscute, însă merită menționate în orice moment.

1. A renunțat la propria-i fericire, venind într-o țară străină și având o căsătorie bazată nu pe prea multe sentimente, pregătindu-se continuu pentru a deveni regina românilor.

2. Pe când era doar principesă, în anul 1901, se alătură cauzei tinerilor artiști români. Ea a fost cea care a militat pentru înlăturarea copiilor făcute în arta românească a ceea ce se făcea în afară și a militat pentru crearea unui stil artistic nou în pictură și sculptură cu inspirații din viața țăranilor  români și a zonelor pitorești din țară.

3. Când Maria a devenit regină, în anul 1916, ea a fost cea care l-a influențat decisiv pe regele Ferdinand să intrăm în război de partea Antantei. Astfel, după terminarea războiului, datorită faptului că România a făcut parte din tabăra câștigătoare, teritoriul României s-a reîntregit: Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Sătmarul au intrat în componența Regatului Român.

4. În timpul Primului Război Mondial, va activa ca soră medicală pe front. Activitatea ei nu va fi una de fațadă, regina dând dovadă de un curaj nebun, aflându-se în primele rânduri în tranșee și va avea grijă de soldați. Activitatea ei de soră nu se va rezuma doar la soldați, ci și la orfani și alte persoane nevoiașe. Acest efort este recunoscut ca fiind un mare act de bravură al reginei chiar și de către cei mai înverșunați rivali ai ei.

5. După terminarea războiului, în timpul Conferinței de Pace de la Paris, Marile Puteri aliate nu au vrut să recunoască unirea teritoriilor românești cu Vechiul Regat. Delegația română trimisă la Paris nu a avut sorți de izbândă în a-i convinge pe cei care conduceau conferința să recunoască oficial unirea. Atunci, regina Maria merge într-o vizită neoficială la Paris și se întâlneşte cu principalii lideri politici străini care se aflau acolo, negociind și militând pentru recunoașterea Unirii. Întâlnirea determinantă a fost cu Clemenceau, prim-ministru al Franței și preşedintele conferinței. Acesta nu simpatiza deloc România și nu susținea cauza românilor. În urma întrevederilor, regina îi smulge lui Clemenceau promisiunea că va face tot ceea ce îi va sta în putință pentru România. Rezultatele conferinței au arătat că acesta s-a ținut de cuvânt, regina a reușit să încline balanța în favoarea noastră.

6. În anul 1919, după vizita de la Paris, regina merge la Londra, se întâlneşte cu vărul său George al V-lea, regele Angliei, și cu principalii oameni politici britanici și îi convinge să susțină cauza României și Unirea înfăptuită la 1 decembrie 1918.

7. Regina Maria, în toate vizitele oficiale și neoficiale, a făcut lobby pentru România. A reușit să convingă foarte mulți oameni de afaceri străini să investească în reconstrucția României. A reușit să obțină împrumuturi de la alte state, cum ar fi Canada,  împrumuturi care au ajutat la consolidarea țării.

8. Regina Maria a fost singurul lider român care a făcut frenezie în momentul în care a vizitat SUA. Primarul New York-ului a fost efectiv impresionat de regină, preşedintele SUA a primit-o în două întrevederi și i-a organizat un dineu. Cronicarii americani au susținut că în anii ’20, chiar dacă nu era americancă, regina Maria a fost cea mai importantă femeie din SUA.

9. În anul 1926, deși nu era obligată, trece la credința ortodoxă, iar în prealabil toți copiii ei au fost botezați în această religie.

10. A fost o regină foarte activă, a călătorit pe întreg teritoriul țării și a încercat să cunoască cât mai mulți oameni și nevoile acestora și să îi înțeleagă.

11. Cea mai mare dovadă a iubirii purtate pentru poporul român este arătată într-o ultimă scrisoare-testament, unde se referă explicit la legătura creată între ea și acest popor. Poporul român este unul recunoscător și răspunde la bunătate cu bunătate. Este de necontestat faptul că, dintre toți suveranii români, regina a fost cea mai iubită de către popor. Cea mai bună dovadă a fost că, în momentul în care s-a aflat de decesul ei, întreaga țara a fost cufundată într-o linişte profundă și i-a respectat dorința, purtând doliu mov.

Nu ratați o carte care vă poartă prin copilăria reginei Maria, căsătoria și perioada dinaintea domniei, perioada în care a fost mama soldaților români, momentele uluitoare de la Conferința de pace de la Paris, vizita în SUA, viața ei intimă și bărbații îndrăgostiți nebunește de ea, dar și prin Balcic, oaza sa de liniște.

 

Ecoul în istorie lăsat de regina Maria a fost cel mai bine creionat de ziarul american The New York Times, care relata: „Nicio figură publică din România nu a fost mai patrioată decât această regină de neam străin”. Tot același cotidian relata că într-o biserică din Moscova s-a ținut o slujbă de pomenire a reginei, singurul omagiu adus vreodată vreunui monarh străin în toată era comunistă. 

 

„Există un singur bărbat în România și acela este Regina.”

Contele Charles De Saint-Aulaire

 

 

„Iubirea mea pentru această țară, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi și suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanțuri de oțel, legată prin inimă, prin creier și prin sânge. Simt că fiecare din cei șase copii ce i-am dat e unul din inelele acestui lanț pe care numai moartea și dezastrul îl pot sfărâma”.

REGINA MARIA

×
Subiecte în articol: Regina Maria