x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Cel mai cochet rege din toate timpurile a trăit pe o insulă

Cel mai cochet rege din toate timpurile a trăit pe o insulă

de Florian Saiu    |    13 Iun 2023   •   07:45
Cel mai cochet rege din toate timpurile a trăit pe o insulă

Un raport secret întocmit de ambasadorul venețian Sebastiano Guistinian în 1519 dezvăluia amănunte extraordinare în legătură cu eticheta de la curtea unui monarh european care și-a început domnia cu emiterea a nu mai puțin de patru legi ale vestimentației! Să-i depănăm povestea!

 

Bărbații puternici de la cumpăna secolelor al XV-lea și al XVI-lea nu se dădeau în vânt doar după arme scumpe și vânători epuizante, amante voluptuoase și bogății nemăsurate, ei iubeau deopotrivă hainele, bijuteriile și accesoriile de lux. Niciun rege însemnat din această perioadă n-a fost însă mai preocupat decât Henric al VIII-lea (28 iunie 1491 - 28 ianuarie 1547) de stofe, pânzeturi, blănuri, țesături, articole de marochinărie și albituri. Înainte să urce pe tron, în 1509, Anglia nu reprezenta nimic pe harta modei Europei monarhice. 

 

Legea somptuară a Tudorilor

 

De altfel, în culegerea contelui Baldassare Castiglione (1478-1529), poet care a scris „Cartea curtezanului” - o culegere de texte extrem de cunoscută la curțile regale, în care diplomatul italian descria (și) stilul vestimentar al celor mai influente națiuni -, moda englezească nu era nici măcar pomenită. Focarele modei palpitau departe de negurosul Albion, în orașele-state de la Marea Mediterană ori la curtea Franței. Tradiția avea însă să fie bulversată. La scurt timp după preluarea sceptrului regal al Tudorilor, Henric al VIII-lea a validat și prima lege somptuară, care reglementa în amănunt folosirea anumitor țesături și culori doar de familia conducătoare. 

 

Ierarhiile sociale, stabilite prin intermediul culorilor

 

Acest act, care interzicea de fapt purtarea ținutelor scumpe după bunul plac al proprietarilor, a fost urmat de alte trei legi ale vestimentației. Toate subliniau și mai clar diferențele dintre clasele sociale. Ultimele documente amintite, de pildă, stipulau că doar familia regală avea voie să poarte culoarea purpuriu! Mai mult, doar ducii și marchizii puteau purta pelerine cu mâneci din mătase aurie. Baronilor li se permitea să îmbrace o manta dintr-o țesătură bună din Țările de Jos împodobită cu catifea albastră, iar conții erau îndreptățiți prin rang să se răsfețe în blănuri de samur. Cavalerii, în schimb, aveau liber doar la cămăși de damasc cu guler auriu. Așadar, nu (mai) era de glumit cu stilul vestimentar în Anglia lui Henric al VIII-lea!

 

Țoalele macho

 

Regele însuși era un împătimit al hainelor create special pentru a-i evidenția bărbăția, aspect reliefat de istoricul Tracy Borman, curator-șef la Historic Royal Palaces și autor al lucrării „Viața privată a dinastiei Tudorilor” (Editura Polirom, 2017): „Lui Henric îi plăcea să-și etaleze fizicul atletic prin calitatea și cantitatea materialelor din care erau croite hainele sale. Umerii lui largi erau scoși în evidență de mâneci căptușite și brodate, iar curba mușchilor gambei, de ciorapi de mătase albă. Prohabul improbabil de mare simboliza masculinitatea și puterea”. În plus - arăta distinsa cercetătoare britanică -, Henric și-a tăiat pieptarele la gât astfel încât să i se vadă de dedesubt o bună parte din cămașă. Un cochet, ce să mai...

 

Raport venețian

 

Pe lângă faptul că îi scotea în evidență bogăția (pânza albă curată de in arăta că purtătorul ei nu presta munci fizice), acest lucru era din cale afară de exhibiționist, pentru că o cămașă era considerată atunci o piesă de lenjerie intimă. În orice caz, stilul macho promovat de Henric al VIII-lea a impresionat profund, atât pe propriii curteni, cât și pe diplomații aflați la Londra. Ambasadorul venețian Sebastian Guistinian nu ezita să scrie, într-un raport confidențial trimis în republica plutitoare la începutul anului 1519, că Henric era la acea vreme cel mai bine îmbrăcat suveran din lume. 

 

O comoară ambulantă

 

„Toate elementele care formau veșmintele lui Henric - cămașă, pieptar, veston, jiletcă, jachetă și mantie - creau o siluetă masivă. Ceea ce se și urmărea. Henric era bine făcut, aproape gras, iar curtenii săi mai zvelți căutau să-l imite adăugând vestimentației straturi suplimentare. Unii foloseau chiar pieptare căptușite”, explica biografa Tracy Borman. Ornamentele hainelor regelui Angliei îl transformau pe purtător într-o comoară ambulantă. Pieptarele, de exemplu, se încheiau cu nu mai puțin de patruzeci de nasturi încrustați cu aur, argint și diamante. 

 

Garderobă de milioane de lire

 

Garderoba în sine era o dezlănțuire de culori: țesături cu fir de aur, roșu aprins, albastru intens, verde crud sau negru. „Nu numai că impresionau ochiul, dar erau și păguboase pentru vistierie. Cu cât o haină era mai viu colorată, cu atât costa mai mult confecționarea ei”, aprecia Tracy Borman. Ambasadorul venețian Sebastian Guistinian menționa în raportul său că doar în primii zece ani de domnie Henric al VIII-lea cheltuise 16.000 de ducați pe garderobă, aproximativ 1,6 milioane de lire în banii de astăzi. De fapt - specula, la rândul ei, cercetătoarea Tracy Borman -, e posibil ca suma avansată de Guistinian să fi fost mult subevaluată. 

 

Haine în dar

 

Un inventar al garderobei lui Henric din 1521 îi estimează valoarea la 10.380 de lire, ceea ce ar însemna astăzi aproape patru milioane de lire. Oricât de cheltuitor ar fi fost - concluziona Borman -, Henric nu era un strângător obsesiv. Dornic să țină pasul cu ultima modă, își făcea periodic curățenie în garderobă și renunța la haine, pe care le dăruia membrilor preferați ai Curții. Urmașii săi aveau să procedeze la fel. Inventarele regale au demonstrat ulterior că monarhii din dinastia Tudor renunțau anual la sute de articole de îmbrăcăminte, pe care le ofereau apropiaților. 

 

Un samur de legendă

 

Henric al VIII-lea adora blănurile de samur. A adunat 844 de-a lungul domniei! Într-un inventar al Palatului Whitehall era descrisă o blană cu capul samurului montat în aur masiv, cu perle la urechi și rubine în locul ochilor. În plus, capul era împodobit cu un colier de aur în care străluceau patru diamante și patru rubine. „Picioarele” samurului erau și ele placate cu aur, iar ghearele cu safire. Gusturile (regale) nu se discută.

 

Gentilomii regelui

 

Monarhul Angliei, Henric al VIII-lea era ajutat să se îmbrace de șase bărbați nobili, numiți gentilomii regelui. Aceștia alcătuiau cel mai puternic și influent grup de aristocrați de la curtea Tudorilor.  

 

532 de ani se vor fi împlinit pe 28 iunie 2023 de la nașterea celui mai cochet monarh din toate timpurile, Henric al VIII-lea, regele Angliei

 

844 de blănuri de samur a adunat Henric al VIII-lea de-a lungul vieții

 

„Lui Henric îi plăcea să-și etaleze fizicul atletic prin calitatea și cantitatea materialelor din care erau croite hainele sale... Prohabul improbabil de mare simboliza masculinitatea și puterea”, Tracy Borman, istoric

 

Un inventar al garderobei lui Henric din 1521 estimează valoarea acesteia la 10.380 de lire, ceea ce ar însemna astăzi aproape patru milioane de lire

4 legi ale vestimentației a emis Henric al VIII-lea, regele Angliei

 

×