x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură CONVERSAȚII LA MUZEU: Monica Lovinescu – Exilul interior în secolul regimurilor totalitare

CONVERSAȚII LA MUZEU: Monica Lovinescu – Exilul interior în secolul regimurilor totalitare

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Iun 2023   •   11:00
CONVERSAȚII LA MUZEU: Monica Lovinescu – Exilul interior în secolul regimurilor totalitare

Muzeul Național Cotroceni marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea scriitoarei Monica Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc în perioada comunistă, printr-o ediție specială a conferințelor tematice Conversații la Muzeu.

Astfel, marți, 13 iunie 2023, ora 18.00, în Salonul Cerchez, va avea loc dezbaterea cu tema Monica Lovinescu – Exilul interior în secolul regimurilor totalitare.

 Conferința va fi susținută de Doina Jela, autoarea cărților Această dragoste care ne leagă (reconstituirea unui asasinat) și O sută de zile cu Monica Lovinescu, scriitoare cunoscută și apreciată atât pentru literatura non ficțională și concentraționară cât și pentru faptul că a fost apropiată a Monicăi Lovinescu în a doua parte a vieții acesteia. Partenerul său de dialog va fi Matei Martin – realizator de emisiuni la Radio România Cultural și redactor-șef al revistei Observatorul Cultural.

Monica Lovinescu (1923 – 2008) a fost o jurnalistă remarcabilă și un om de cultură complex care, odată cu abdicarea Regelui Mihai și instaurarea regimului comunist, a cerut azil politic statului francez, unde plecase în 1947 cu o bursă de studii. Fiica nu mai puțin celebrului critic literar Eugen Lovinescu și-a continuat în Franța cariera de scriitoare, fiind remarcată și apreciată de intelectualitatea franceză. A devenit vocea caldă pe care oamenii din țară așteptau să o audă la microfonul postului Radio România Liberă, de unde transmitea mesaje de încurajare milioanelor de români ce îndurau iadul comunist. Cu prețul propriei libertăți și chiar al vieții (a fost victima unei agresiuni fizice chiar în curtea casei sale), Monica Lovinescu a reprezentat un pericol pentru regimul totalitar de la București, militând în permanență pentru salvarea libertății, democrației și culturii. Pentru sacrificiul și implicarea sa, Monicăi Lovinescu i-a fost conferit, în 1999, Ordinul Steaua României în rang de Mare Cavaler, iar în 2008, post mortem, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer.

×
Subiecte în articol: Monica Lovinescu exil