x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzică de Brahms și Ceaikovski în Săptămâna Patimilor, la Filarmonica „George Enescu”

Muzică de Brahms și Ceaikovski în Săptămâna Patimilor, la Filarmonica „George Enescu”

de Magdalena Popa Buluc 65    |    19 Apr 2022   •   09:00
Muzică de Brahms și Ceaikovski în Săptămâna Patimilor, la Filarmonica „George Enescu”

Miercuri, 20 aprilie, și joi, 21 aprilie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, prezintă publicului  Cântecul destinului pentru cor şi orchestră, op. 54 de Johannes Brahms, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35, cu violonistul Valentin Șerban în ipostază solistică, și Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Corul Filarmonicii „George Enescu” este pregătit de Iosif Ion Prunner.

În Schicksalslied, Cântecul destinului, compus de Johannes Brahms în 1871, lumea de dincolo apare descrisă în sonorităţi impresionante. Textul laic, inspirat de tema poemului Cântecul de ursită al lui Hyperion  de Friedrich Hölderlin, surprinde contrastul dintre calmul netulburat al zeilor Olimpului şi destinul nefericit al oamenilor.

Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35,  de Piotr Ilici Ceaikovski a fost schiţat la începutul anului 1878, devenind una dintre cele mai populare lucrări ale compozitorului. „ Este o onoare să cânt împreună cu Filarmonica George Enescu pentru prima dată după finala ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu, cu atât mai mult cu cât vom interpreta acest magnific concert de Ceaikovski, modificat în repetate rânduri la cerința celor mai mari violoniști ai acelor vremuri, care din motive tehnice îl considerau de necântat. Ne bucurăm ca în Săptămâna Patimilor să putem încânta iubitorii de muzică și frumos cu versiunea finală a acestui concert, anticipând astfel lumina Sărbătorilor Pascale”, a declarat violonistul Valentin Șerban.

Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64  de  Ceaikovski  a fost interpretată pentru prima dată la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg pe 17 noiembrie 1888, sub conducerea compozitorului rus. „Coincidenţa traseului acestei lucrări cu acela al Simfoniei nr. 5 de Beethoven este izbitoare: un motiv tragic, expresie a destinului implacabil, traversează episoade dramatice, ofensive, elegiace şi funebre, pentru a triumfa într-un marş solar, simbol al depăşirii tuturor obstacolelor", apreciază muzicologul Mihai Cojocaru.

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu"

Dirijor

TIBERIU SOARE

Solist

VALENTIN ȘERBAN

 

Program

Johannes Brahms

Cântecul destinului pentru cor şi orchestră, op. 54

Piotr Ilici Ceaikovski

Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35

Simfonia nr. 5, în mi minor, op. 64

Dirijorul corului

IOSIF ION PRUNNER

 

TIBERIU SOARE

Dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999. Între anii 2012-2015, a fost dirijor-şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul turneelor internaţionale. A ocupat și poziția de director artistic al Operei Naționale București și este invitat frecvent să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor din România. În străinătate, activitatea sa a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Suedia), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

 

VALENTIN ȘERBAN

 

Născut la Brașov, Valentin Șerban a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în orașul natal, unde a urmat și studiile universitare. A continuat apoi cursurile de master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.  A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina. Violonistul a participat la festivaluri precum: Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

 

×