x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Iepan: Ce facem noi nu e concurenţă pentru Cargo'

Iepan: Ce facem noi nu e concurenţă pentru Cargo'

de Alex Revenco    |    28 Mai 2012   •   17:20
Iepan: Ce facem noi nu e concurenţă pentru Cargo'

JN. Cum a luat fiinta Rezident Ex ?

TI. Inainte de intalnirea de la Arad cu Simona, discutam cu Adi Popescu ca n-ar fi rau sa imprimam piesele vechi din perioada Cargo, cele mai multe dintre ele ramase necunoscute. Nu stiam ca Ovidiu vrea sa se reintoarca pe scena. La un moment dat, Simona a intrebat: ce-ar fi sa faceti ceva impreuna? Intamplarea a potrivit lucrurile si acum suntem pe cale sa ne realizam dorintele. Ma bucur ca ni se intampla asta, altfel ar fi fost trist si nemeritat. Si pentru Kempes si pentru noi. In orice caz, este vorba de un vocalist de exceptie, care traieste in Australia, la 30 de ore de zbor. Un inginer de sunet foarte bun, si la fel de bun chitarist, Adi Popescu, care traieste la Paris. Un baterist fara compromisuri din Timisoara, Florin Cvasa. Un chitarist heavy metal din Hamburg, Matthias Lange. Un basist cu un ritm si o inima de aur din Berlin, Christian Podratzky. Si un compozitor care o ia de la capat cand altii ar vrea sa iasa la pensie, Tavi Iepan.

- Ai emigrat cu putin timp inainte de 89. Cum crezi ca ar fi evoluat cariera ta muzicala daca ai fi ramas aici?

- In momentul plecarii mele, nu se intrezarea nimic din ceea ce avea sa urmeze, era o atmosfera dezolanta iar noi, Cargo, incercam pentru a nu stiu cata oara sa trecem de cenzura... Eram toti o apa si un pamant, o gasca de “desperados'... Lucrurile se inrautatisera mult fata de perioada Phoenix sau Progresiv TM...Fiind inauntrul unui regim ca cel de atunci, cu ideile pe care le aveam eu, nu vad cum as fi facut cariera. Daca as mai fi fost in tara dupa 89, probabil as fi avut o traiectorie comparabila cu cea a colegilor mei de la Cargo, desi, din cate stiu, unii au emigrat si dupa 89 iar totul a culminat cu plecarea lui Kempes.

- Te asteptai ca anuntul legat de infiintarea supergrupului Rezident Ex sa starneasca un interes atat de mare?

- Am sperat sa fie asa. Si sper ca, dincolo de caracterul “senzational', intalnirea noastra muzicala si sentimentala cu publicul sa fie o poveste cu “happy end'.

- Ai declarat ca este incredibil cum canta Kempes dupa o pauza de opt ani. E singura diferenta dintre inregistrarile vechi si cele de-acum?

- Pentru mine este o premiera ca se imprima cu formula actuala, in care fiecare are influenta lui. Incercam, pe cat posibil, un sunet si o orchestratie cat mai aproape de live. Spre deosebire de albumul “Povestiri din gara', acum particip direct la interpretarea, aranjarea si orchestrarea pieselor mele, care au aparut pe discurile si reeditarile Cargo. Sigur ca piesele trebuie ascultate si prin prisma momentului cand au fost compuse, dar orchestratia le va ajuta sa faca parte din prezent. Am avut norocul sa lucrez cu vocalisti foarte buni, cum a fost Nae Tarnoczi sau cum sunt Leo Iorga, Mario Florescu si Kempes.

-Imediat dupa ce a fost anuntat infiintarea supergrupului vostru, au sI inceput comentariile. Unele patimase...

- Comentarii sunt de cand lumea si vor mai fi. Problemele si divergentele personale pe care le avem, eu si Kempes, cu unul sau altul nu au legatura cu muzica, iar noi incercam sa le tinem departe de acest proiect. Sigur ca nu putem schimba istoria. Sigur ca nu putem sa nu mai avem nicio legatura cu Cargo. Eu am fost membru fondator si, in prima perioada, am facut o parte importanta din piese iar Kempes este vocea cu care multi identifica Cargo, astfel incit, pe undeva, fiecare dintre noi a avut o contributie la ce inseamna astazi numele asta. Ce facem noi acum nu este o concurenta pentru Cargo si nu dorim in niciun fel sa aducem prejudicii grupului. Ne uneste o traditie comuna, respectam tot ce a facut Cargo, cu si fara noi, si ce va mai face de acum incolo. Pe primul album Rezident Ex vom imprima doar piesele compuse de mine iar pe albumele urmatoare vor fi piese noi, la care lucreaza toti din trupa...

- Ai avut vreo discutie lamuritoare cu Adi Barar?

-Nu am avut, pentru ca nu s-a nimerit. Poate si pentru ca nu mi se pare ca ar vrea sa inteleaga ce m-a suparat. A produs “Povestiri din gara', unde sunt trei piese compuse de mine, printre care si piesa titlu dar numele meu a fost omis, de parca n- as fi fost compozitorul si textierul acestora. Cand l-am intrebat, a raspuns ca a fost “o problema la tipografie'... De atunci, albumul s-a reeditat, in diferite variante si compilatii, a avut tot timpul sa repare “problema', dar nu s-a intamplat nimic. Iar in cartea pe care a publicat-o, “Jurnal de bord', amintirile sunt la fel de cetoase in ceea ce priveste perioada comuna. Astfel incat, nu cred ca o discutie cu Adi Barar ar aduce mare lucru.

Problemele si divergentele personale pe care le avem, eu si Kempes, cu unul sau altul, nu au legatura cu muzica iar noi incercam sa le tinem departe de acest proiect

Tavi Iepan

×