x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica În '88, Iris 'a incitat la revoltă'!

În '88, Iris 'a incitat la revoltă'!

de Alex Revenco    |    30 Mai 2012   •   17:52
În '88, Iris 'a incitat la revoltă'!

Vineri, 22 iunie, pe Arena Nationala din Bucuresti, va avea loc concertul Iris 35. Este primul concert pe Arena Nationala si, in acelasi timp, cel mai mare eveniment organizat, pana acum, pentru o formatie din Romania. Biletele, intre 50 si 150 lei, se gasesc la myticket.ro, eventim.ro, bilet.ro, blt.ro, biletoo.ro, bilete.ro, vreaubilet.ro, in magazinele Diverta. Povestea Iris continua cu mai 1987, cand apare albumul ‘Iris II’, cu o coperta extraordinar de indrazneata pentru acele vremuri, ce-l reprezinta pe Angus Young, unul dintre idolii lui Cristi.

De pe acest disc sunt de remarcat ‘Strada ta’, ‘Tot zbor’, ‘Ultima toamna’, aceasta din urma fiind compusa de Mihai Alexandru, atunci chitarist in Iris. In decembrie 1987, Iris realizeaza cel de-al treilea album, intitulat 'Nu te opri'. Este primul disc cu titlu, pe atunci era 'recomandat' ca albumele sa fie doar numerotate! Inregistrat in aceeasi componenta din 'Iris II', discul are opt piese, dintre care se detaseaza ‘Floare de Iris’, ‘Uita tot ce-a fost’, ‘Eu si cu tine’. In 1988 formatia este suspendata dupa un spectacol la Miercurea Ciuc, Consiliul Culturii vazandu-si ‘visul implinit', dupa o serie intreaga de amenintari, suspendari de spectacole in ultima clipa si alte represalii.

Motivul ? Iris a adunat sI de aceasta data prea multi tineri pe care i-a incitat la revolta, punand astfel in pericol climatul social si linistea dictaturii. Le-au fost ridicate atestatele, fara drept de exercitiu, pe atunci nu puteai sa canti fara atestat, o recunoastere a liber profesionistilor din muzica.

Dupa trei luni de 'nefunctionare', un suflet si o minte de om adevarat, Florin Lincan, i-a ajutat sa- si recapete dreptul de a sustine spectacole. In zilele fierbinti din decembrie 1989, Nelu, Cristi, Boro sI Valter erau in studioul Tomis unde au tras 'Iris IV', de pe care au ajuns hituri: ‘De ce oare ai plecat’, ‘Vino iar’, ‘Cine ma striga in noapte’, ‘Speranta mea’.

×